Radar · Politik

Sällsynt dåligt läge – tre partier på fallrepet i ny mätning

Miljöpartiet med partiledare Märta Stenevi ligger på samma nivå som tidigare när DN/Ipsos presenterar sin senaste väljarstödsmätning.

Det ser mörkt ut för MP, L och KD i DN/Ipsos senaste väljarstödsmätning. Om det hade varit val i dag skulle samtliga riskera att åka ur riksdagen – ett läge som inte uppstått under hela 2000-talet, konstaterar DN.

Det är framförallt för Liberalerna som väljarstödet ser särskilt dystert ut när Dagens Nyheter och Ipsos presenterar sin marsmätning. Partiet ligger fortsatt kvar på sina tre procent, precis som i februarimätningen, vilket som bekant innebär en position under riksdagsspärren.

Även Miljöpartiet ligger kvar på samma nivå som i februari, det vill säga fyra procent, vilket är ett läge som partiet befunnit sig i under en längre tid.

Nytt i den senaste mätningen är att Kristdemokraterna får ett ännu mindre väljarstöd än under februari, från fem procent ner till fyra.

Läget är unikt, konstaterar DN. Att tre riksdagspartier nu riskerar att åka ut ur riksdagen har inte hänt under hela 2000-talet. Man behöver gå tillbaka så långt som till mandatperioden 1991-94 – då Ny Demokrati var inne och vände i riksdagen – för att hitta ett motsvarande läge, skriver DN.

Läs även: Sabuni: ”Jag är medveten om att jag kan bli sparkad”

Väljarstöd mars 2021

Siffror i procent (med februarimätningen inom parentes)
Moderaterna: 22 (23)
Liberalerna: 3 (3)
Centerpartiet: 9 (9)
Kristdemokraterna: 4 (5)
Socialdemokraterna: 27 (27)
Vänsterpartiet: 11 (9)
Miljöpartiet: 4 (4)
Sverigedemokraterna: 20 (19)
Källa: DN/Ipsos

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV