Radar · Integritet

USA:s inrikesminister presenterar initiativ i kölvattnet på Kamloops

USA:s inrikesminister Deb Haaland presenterade utredningen Federal Indian Boarding School Initiative.

USA ska inleda en utredning av internatskolor meddelade inrikesminister Deb Haaland den 22 juni. Beskedet kommer dagar efter att Kanadas regering – i en ambition att sona de uppmärksammade övergreppen mot ursprungsbefolkningen – gick ut med att de som tvingats ta europeiska namn på officiella dokument nu kan få byta till sina ursprungliga.

För snart en månad sedan briserade nyheten om funna kvarlevor efter 215 barn från ursprungsbefolkningen vid den nedlagda internatskolan Kamloops i Kanada. Skolan, byggd 1890, drevs av katolska kyrkan i samråd med staten med syfte att ”assimilera” barnen i den kanadensiska kulturen. Den sista av över 100 skolor stängdes 1996.

Barnen, som tvingas att gå i skolorna, drabbades av övergrepp. 2010 berättade Peter Nakogee från Kanadas största ursprungsfolk First Nations om hur han behandlades för landets sannings- och försoningskommission, rapporterar The Guardian.

– Jag gjorde nunnan riktigt arg för att jag skrev på mitt språk. Från första gången jag hörde mitt namn var det Ministik. Men där blev jag blev piskad för att jag inte visste att jag kallades Peter Nakogee, säger han.

Att Kanadas urbefolkning ska få byta till sina ursprungliga namn på id-kort, pass och andra dokument presenteras som en del av en ny politik.

”Alldeles för länge har Kanadas koloniala arv stört urbefolkningarnas namngivning och familjeband från att erkännas”, skriver Marc Miller, minister för urbefolkningens rättigheter, i ett uttalande.

Deb Haalands utredning ska se över tidigare internat och möjliga begravningsplatser i USA, rapporterar nyhetssajten Axios.

– Bara genom att erkänna det förflutna kan vi arbeta mot en framtid som vi alla är stolta över och som inte är rotad i de värsta delarna av vårt förflutna, säger hon.

Läs krönikan: De döda barnen i Kamloops har något att säga oss