Radar · Politik

Lugnt krismöte – men Liberalernas strid fortsätter

Nyamko Sabuni möter hård intern kritik, men sitter enligt en av kritikerna säkert på sin post.

Inga beslut fattades när Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse samlades för att diskutera sin inställning till januariavtalet. ”Ett rätt långsamt seminarium”, så beskrev en källa mötet för Expressen. Men motsättningarna mellan de som vill stanna i januarisamarbetet och de som vill hoppa av är stora.

Bakgrunden till fredagens möte var Nyamko Sabunis ultimatum till regeringen. Sabuni kräver att regeringen drar tillbaka förslaget om en humanitär skyddsgrund som ska ge personer som vistats länge i Sverige möjlighet till uppehållstillstånd – annars lämnar partiet samarbetet med regeringen. Utspelet har väckt intern kritik både för innehållet och för bristande förankring.

I samband med riksdagsgruppens möte i tisdags beskrev källor för Sveriges radio att de riksdagsledamöter som är kritiska till Sabunis utspel var ungefär lika många som de som stod bakom det. Tina Acketoft, som hör till kritikerna, vill inte uttala fullt fortroende för sin partiledare.

– Det gör mig upprörd att partiledaren går ut och ställer ett ultimatum till regeringen som hon inte har berett i våra beslutsorgan, säger hon till Sydsvenskan.

Att Nyamko Sabuni tvingas bort från partiledarposten förefaller däremot inte troligt, enligt Jonas Andersson, regionråd i Västra götaland, en annan av dem som kritiserar Sabunis ultimatum.

– Det här är inte en fråga om Sabuni ska fortsätta. Jag tror inte det är så himla lätt att hitta någon som är beredd att ta över. Men jag tycker det saknas ett ledarskap för det läge vi har hamnat i, med ett djupt skyttegravskrig, säger han till Aftonbladet.

Läs mer:
LUF rasar mot Sabunis migrationskrav

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV