Radar · Politik

LUF rasar mot Sabunis migrationskrav

LUF-ordföranden Romina Pourmokhtari riktar skarp kritik mot sin partiledare Nyamko Sabuni efter hennes krav på regeringen om migrationspolitiken.

Dra tillbaka förslag som gör det lättare för asylsökande att stanna – annars lämnar vi januarisamarbetet. Det kravet på regeringen från L-ledaren Nyamko Sabuni har fått Liberala ungdomsförbundet (LUF) att gå i taket. ”Det är dårskap”, säger ordföranden Romina Pourmokhtari.

En humanitär skyddsgrund ska ge asylsökande som befunnit sig länge i Sverige, men som inte anses ha skyddsskäl, möjlighet att stanna. Detta enligt ett av de förslag till ny migrationspolitik som regeringen skickat ut på remiss.

Men Liberalerna står inte bakom förslaget, vilket Syre berättade om igår. Detta trots att regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna kom överens i januariavtalet om att driva en humanitär skyddsgrund i migrationskommittén.

Efter att kommittén la sitt förslag kom Miljöpartiet och Socialdemokraterna på egen hand överens om en humanitär skyddsgrund och nu anser Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att ökad invandring skulle leda till kostnader som påverkar budgetsamarbetet mellan partierna och kräver att det stoppas. Utspelet har gjort Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberala ungdomsförbudet, rasande.

– Vi har hela tiden sagt att avtal ska hållas. Det borde vi fortsätta tycka när politiken genomförs, även om vi tycker att det gått till på fel sätt, säger hon.

Romina Pourmokhtari anser att Sabunis utspel är fel både ideologiskt och strategiskt.

– Det är dårskap att ge sig in i en kapplöpning mot botten och kämpa för minskad invandring. Ingen väljare kommer gå till oss istället för SD, KD, Moderaterna eller Socialdemokraterna om de vill ha minskad invandring, säger hon.

L på väg ut ur januariavtalet?

Nyamko Sabunis utspel följer på flera uttalanden den senaste tiden där hon distanserat sig från samarbetet med regeringen och skulle kunna tolkas som att ett utträde ur januariavtalet nu närmar sig. Men Romina Pourmokhtari vill inte prata om regeringsfrågan som hon anser tar allt för mycket uppmärksamhet.

– För oss i ungdomsförbundet är det upprörande att Liberalerna försöker driva en mer restriktiv migrationspolitik än vad partiet demokratiskt fattat beslut om. Det är ett betydligt större problem än de senaste vändorna i regeringsfrågan, säger hon.

Uppdatera 15 januari kl 06.00: I en tidigare version av artikeln fanns en felaktig beskrivning av processen med den humanitära skyddsgrunden. Korrekt är att det fanns att migrationskommittén föreslog en humanitär skyddsgrund. Därefter har Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort en uppgörelse om hur en sådan ska utformas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV