Radar · Integritet

Halmstad backar om förbudet mot munskydd

Munskydd börjar användas alltmer i Sverige.

Halmstad kommun tar nu tillbaks beslutet om att förbjuda skyddsutrustning som munskydd på skolorna. Beslutet fick hård kritik från bland annat Lärarnas riksförbund.

För de anställda som är oroliga kommer det nu vara ok att ta med eget munskydd till skolan i Halmstad. Det meddelar kommunen efter ett möte mellan kommunledning och förvaltningar under lördagen. Beslutet att inte tillåta munskydd ens för de som är oroliga och vill använda dem i situationer där det är svårt att hålla distans fick under gårdagen hård kritik från bland annat Lärarnas riksförbund.

Lotta Edin, kommunikationsdirektör i Halmstad kommun förklarar för p4 Halland att beslutet togs då det inte finns tydliga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten i frågan, men att man nu hävt beslutet.

– Det var svåra diskussioner eftersom det som sagt inte finns någon tydlighet kring att man ska ha skyddsutrustning i skolan som det till exempel är inom vård- och omsorgsyrkena. Men å andra sidan kan vi inte heller se att det finns något tydligt förbud för den som vill.

Bakom beslutet låg en oro för att munskydden ska användas felaktigt. Vikten av rätt användning betonar man också nu.

– Vill en enskild medarbetare använda egna munskydd så är det viktigt att det görs på rätt sätt och tas om hand så att ingen annan riskerar smittas, kommenterar kommundirektör Mattias Rossköld i ett uttalande på kommunens hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV