Radar · Integritet

Halmstad förbjuder munskydd i skolorna

Anledningen till förbudet ska enligt förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen vara att det finns stora risker med munskydd som hanteras fel.

Halmstad kommun förbjuder de anställda i skolorna att använda munskydd. En lärare i Halmstad blev tillsagd att ta av sig sitt munskydd, rapporterar P4 Halland. Lärarnas riksförbund är mycket kritiska till beslutet.

– Jag blev besviken, ledsen och arg. Jag förstår inte vilken skada jag kan göra genom att använda munskyddet då och då när jag går i korridorerna där jag inte kan hålla avståndet som Hälsovårdsmyndigherterna rekommenderar. Jag känner mig säkrare med munskydd där det finns mycket folk. Jag tillhör riskgruppen och mina uppgifter i skolan går inte att göra på distans, säger en lärare som vill vara anonym till P4 Halland.

Men kommunen står fast vid att man inte tillåter munskydd vare sig i grundskola eller gymnasieskola.

– Utifrån Folkhälsomyndigheten så finns det inte vetenskapliga belägg utifrån att vi i vår verksamhet skulle gynnas av att använda munskydd och det handlar ju också om att det finns stora risker med munskydd som hanteras fel, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad till P4 Halland.

Men Lärarnas riksförbund ser allvarligt på beslutet, som förhindrar de som vill använda skyddsutrustning att göra det.

– Jag tycker det är otroligt konstigt och faktiskt lite skrämmande att man verkar göra en helt egen tolkning av vad Folkhälsomyndigheten säger och det verkar också som att Halmstad kommun är de enda arbetsgivare som har tagit det här beslutet, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande på Lärarnas riksförbund, till P4 Halland.

Hon tillägger att man nu ser över om man kan gå vidare med ärendet på juridisk väg och att hon kommer ta upp det hela med utbildningsministern.