Radar · Migration

Frontexchef vägrar avgå efter allvarliga anklagelser

Frontex chef Fabbrice Leggeri har fått kritik för gränsmyndigheten deltar i pushbacks av flyktingar.

Fabrice Leggeri, chef för EU:s gränsmyndighet Frontex, vägrar lämna sin position trots krav på hans avgång från flera EU-parlamentariker. Kraven kommer efter att Frontex har anklagats delta i pushbacks av flyktingar från Grekland till Turkiet – och att han nekat trots omfattande bevisning.

EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, LIBE, har frågat ut Frontex chef Fabrice Leggeri om anklagelserna om så kallade pushbacks, då flyktingar nekas sin rätt att söka asyl och istället skickas tillbaka, vid flera tillfällen. Syre har tidigare skrivit om att Frontex enligt flera rapporter anklagas för att delta i den här typen av brott mot flyktingars rättigheter. 

För att utreda anklagelserna har det på EU-kommissionens begäran satts in flera extrainsatta möten med Frontex ledning. Under ett möte på onsdagen, där anklagelserna och åtgärder skulle diskuteras, bekräftade en talesperson för Frontex att Leggeri inte avser att avgå – något flera EU-parlamentariker kräver.

– Mr Fabrice Leggeri har inga planer på att avgå utan är fortsatt besluten om att leda myndigheten genom den här utmanande perioden, sa talespersonen i samband med mötet.

Olaf, EU:s egen myndighet för att utreda korruption, har inlett en undersökning av Frontex på grund av anklagelserna.