Radar · Politik

Jaguarer på återmarsch i Mexiko och Costa Rica

Jaguaren har en mytisk ställning hos många av urfolken i Sydamerika – men är hotad av både fragmentering av landskapet och tjuvjakt.

Jaguaren är ett mytomspunnet kattdjur som lever i Amerikas djungler och träskmarker. Trots sin betydelsefulla roll i flera av kontinentens mytologier, är den rödlistad av Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Men nu kommer rapporter om att populationer i både Costa Rica och Mexiko, är på väg att återhämta sig.

Mellan 2010 och 2018 ökade antalet jaguarer i Mexiko med 20 procent, i absoluta tal handlade om 800 fler individer. Orsaken? Lyckade naturvårdsinsatser, enligt en studie publicerad i Plos One, som nyhetssajten Mongabay rapporterar om.

– Det var otroligt att se så många jaguarer på så många olika platser där de inte funnits förr, säger Gerardo Ceballos, från Universidad Nacional Autónoma de México, som varit huvudförfattare till studien.

Orsaken till framgångssagan anses vara att den bevarandestrategi som lanserades 2010, siktade in sig på att angripa kattdjurets viktigaste ödesfrågor. Nämligen att skapa skyddade korridorer där jaguarerna kunde röra sig mellan områden samt arbeta med de konflikter som ofta uppstår med boskapsuppfödare. Med lyckade insatser har lokalbefolkningen istället blivit till en allierad, enligt Gerardo Ceballos.

Biosfärsområde ska utökas

– När de har finansiering och incitament att skydda skogen, blir de en viktig allierad, säger han till Mongabay.

Att jaguaren skyddas är inte bara gynnsamt för de själva. Då djuret behöver ett stort område för att trivas, motiverar det stora skyddade områden – något som leder till att en hel rad av andra djur och växter också omfattas av skyddet.

Under 2022 kommer den mexikanska regeringen att utöka biosfärsområdet Calakmul i södra Yucatanområdet, från 723.185 hektar, till 1,3 miljoner hektar – för att skydda jaguarer, enligt Mongabay.

Även från Costa Rica kommer rapporter om att naturvårdsinsatser lyckats gynna jaguarerna som bor där.

Kattdjuret spelar en viktig roll inom flera kulturer på kontinenten, inte minst inom maya-mytologin.

Men att jaguaren har en mytisk ställning inom många kulturer i Sydamerika, har inte enbart varit gynnsamt för kattdjuret. På senare tid har det också bidragit till att tjuvjakten ökat, då efterfrågan på amuletter i form av kroppsdelar från djuret har ökat. Då inte från urfolken i områdena, utan västerländska turiset.

Läs mer: Jaguarer jagas för att säljas som amuletter till Ayahuasca-turister