Radar · Djurrätt

Jaguarer jagas för att säljas som amuletter till Ayahuasca-turister 

Jaguar jagas för att säljas till ayahuasca-turister i Sydamerika.

Amazonas har blivit ett mecka för västerlänningar som vill ta den hallucinogena brygden ayahuasca under rituella former. Men den växande turismen bidrar till en dödlig handel med jaguarer, visar en ny studie.

När beatnikförfattaren William Burroughs på 1950-talet var på genomresa i Peru fick han upp ögonen för den hallucinogena brygden ayahuasca. I hans fotspår följde hippiegenerationen som reste till djunglerna för att tillsammans med shamaner inta drycken, som sades kunna ge religösa upplevelser.  Men det var först på 00-talet som den så kallade ayahuascaturismen tog fart.

Västerlänningar vallfärdar i dag till särskilda center i Peru där de mot en kostnad erbjuds delta i ritualer och dricka brygden för att få spirituella upplevelser.

För lokalbefolkningen har turismen inneburit en injektion av dollar. Tio av de fyrtio största ayahuasca-centrana i staden Iquitos i Perus del av Amazonas drog årligen in över 6,5 miljoner dollar, enligt en studie från 2015.

Men den boomande turismen har varit dåliga nyheter för den mytomspunna jaguaren. Delar av djuret har börjat säljas som amuletter och ett sätt att förbättra ayahuasca-upplevelsen, enligt en ny vetenskaplig studie.

Tänder och uppstoppade huvuden säljs

Mellan augusti 2016 och augusti 2019 besökte forskarna marknader i tre peruanska städer. Försäljare erbjöd dem alltifrån jaguartänder, uppstoppade huvuden, klor och skin. Försäljarna tog ofta själva kontakt och sa att de såldes för att förbättra ”ayahuascaerfarenheten”. De uppgav också att de kunde hjälpa till med att exportera djurdelarna genom sina kontakter på flygplatserna och tullen, enligt studien.

När forskare tog kontakt med lokala shamaner avfärdade de påståendet och sa att det kunde vara ”charlatan-shamaner”, som försökte slå mynt av ayahuasca turistboomen.

Men det hjälper inte jaguarerna som är nära hotade av utrotning, enligt den internationella naturvårdsunionen. De är också förbjudna att säljas, ens som troféer, enligt den CITES-konventionen, som reglerar handeln med hotade djur och växter.

Kan bli dödsstöten

Kattdjuret är redan satt under hård press, berättar Andrea Ljung, expert på Jordbruksverket. Över hälften av deras naturliga livsmiljöer har försvunnit och jaguarerna är hett eftertraktade på den asiatiska marknaden, där de används inom kinesisk medicin som ett alternativ till tigrar, som blivit alltmer sällsynta.

– Sedan många år tillbaka finns det ett starkt sug från Asien och en etablerad illegal handel, tillkommer ytterligare en marknad kan det innebära dödsstöten för arten, säger Andrea Ljung.

Studien är ny för henne men hon är inte förvånad. Handel med hotade djur och växter relaterat till shamanism är något som seglat upp som ett allt större problem de senaste åren. Hitintills har det handlat om örnfjädrar, björnklor, björntänder och björnkranier. Men också den mexikanska växten Peyote. Även den innehåller ett hallucinogent ämne och används inom schamanistiska ritualer.

– Det folk inte förstår är att de betalar för en dryck som innehåller en utrotningshotad art som tagits olagligt från sin miljö, säger Andrea Ljung.

Smugglarna hittar nya vägar

Kampen mot den illegala handeln är svår. I Sydamerika har lagstiftningen skärpts och satsningar gjorts på de myndigheter som är satta att bekämpa handeln men smugglarna hittar ständigt nya vägar.

Ett stort ansvar faller på konsumenten, tycker Andrea Ljung.

– Folk älskar homeopati, kinesisk medicin och nu shamanism, det får de gärna göra så länge de håller sig långt borta från hotade arter som tas illegalt från sina miljöer.