Radar · Inrikes

Moderaternas vill se ett vaccinpass – delade meningar inom kulturbranschen

Moderaterna vill se ett vaccinpass – men det råder delade meningar inom kultursektorn.

Moderaterna vill öppna upp samhället så fort som möjligt efter pandemin. I ett debattinlägg på Dagens Nyheter ger partiet tre konkreta förslag på hur det skulle kunna gå till – och man föreslår bland annat ett nationellt vaccinpass. Men det råder delade meningar om huruvida det är en bra idé eller inte.

Vaccinationen av svenskarna går framåt och samhället är i dag öppnare än vad det var i början av året. Men det är fortfarande många som inte vaccinerat sig och det går inte att avgöra när vi kan återgå till ett helt normalt liv.

Viljan att vaccinera sig skiljer sig dessutom åt i olika samhällsgrupper. Det är framför allt bland unga, utrikesfödda och personer i socialt utsatta områden som vaccinationsgraden är lägre än genomsnittet. Moderaterna lyfter upp dessa problem i sin text – och föreslår tre olika åtgärder för att snabbare kunna öppna upp samhället igen.

Moderaternas tre förslag

För det första vill partiet se en förlängning av pandemilagen med bara två månader i taget. Partiet anser att pandemilagen var bristfällig redan när den infördes. Moderaterna vill att pandemilagen tas bort när den inte längre behövs och att den omprövas tills dess. I nuläget vill regeringen istället förlänga lagen med fyra månader – till den 31 januari 2022.

Ulf Kristerssons parti vill dessutom att större fokus läggs på att vaccinera hela befolkningen, och trycker på att det är särskilt viktigt nu när deltavarianten sprids. Därför vill M erbjuda vaccin till barn mellan 12 och 15 år, något som man gjort i exempelvis Danmark och Finland. Partiet vill även att man anstränger sig mer för att nå grupper som har lägre vaccinationsgrad, genom bland annat lokala samarbeten och personliga kallelser via brev.

Till sist vill Moderaterna att det införs nationella vaccinationspass. Partiet skriver att de som är färdigvaccinerade borde återfå sin frihet i så stor utsträckning som möjligt.

“Därför har Moderaterna flera gånger krävt att Sverige likt andra länder under en övergångstid ska införa ett system med nationella vaccinpass. Det betyder att verksamheter som har drabbats hårt av restriktionerna – som resor, kultur, krogar och idrott – kan öppna upp för alla vaccinerade, samtidigt som det ger goda incitament för fler att verkligen vaccinera sig”, skriver M på DN debatt.

Delade meningar i samhället om vaccinpassen

Det är inte alla som välkomnar vaccinpassen, och flera protester runt om i Sverige har hållits under sommaren där den svenska coronastrategin kritiserats
Det är inte alla som välkomnar vaccinpassen, och flera protester runt om i Sverige har hållits under sommaren där den svenska coronastrategin kritiserats. Foto: Johan Nilsson/TT

Inom kultur- och nöjesbranschen råder det delade meningar om vaccinpassen. Annika af Trolle, kommunikationschef på Svensk Scenkonst, säger till SVT att det skulle kunna skapa en situation där det försvårar för mindre arrangörer att administrera vaccinationspassen. Hon menar också att kultur ska vara tillgängligt för alla och att man först skulle behöva diskutera demokratifrågan.

Det finns även andra grupperingar av samhället som inte tror på vaccinationspass, av andra skäl. I juli tidigare i år anordnades bland annat en stor demonstration i centrala Stockholm där drygt 100 personer tågade. Deltagarna demonstrerade mot den svenska coronastrategin och de tror inte alls på vaccinpassen.

– Vad det gäller de nya lockdownprotesterna är det en bred koalition av folk som inte orkar fler tvångsåtgärder och som är principiellt emot att man måste visa vaccinpass. De är nog inga ideologiska vaccinmotståndare, har Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria vid European Academy of Science and Arts, tidigare sagt till Expressen.

Men väldigt många ropar efter lösningar och välkomnar vaccinpassen, särskilt inom underhållningsindustrin.

– Vi har väntat länge och det finns en stor frustration inom hela livebranschen. Hela vår bransch handlar om att planera grejer och sälja biljetter framåt i tiden. Och under de förutsättningarna skulle vi kunna genomföra konserterna, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live, till SVT.

Läs mer: Jonas Gardells krav: ”Ge oss vaccinpass nu”
Läs mer: Är covid-19-vaccinen veganska?
Läs mer: Panelen – ja eller nej till vaccinpass?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV