Radar · Basinkomst

”Basinkomst” för barn kan bli verklighet i USA

Ett nytt förslag har presenterats av Demokraterna i USA: En rejäl skattelättnad riktat till barnfamiljer, som av amerikanska medier beskrivs som en slags basinkomst.

Demokraterna i USA vill se utökade skattelättnader för barnfamiljer. Det rapporterar The Wall Street Journal om. Man omnämner det som nära besläktat med basinkomst, även om förslaget med svenska mått ligger närmare ett barnbidrag.

Frågan om basinkomst har de senaste åren blivit allt mer aktuellt i USA. Det har förordats av röster från både näringslivet och forskarvärlden, och även från den politiska sfären. Favoritkandidaten i New Yorks borgmästarval, Andrew Yang, som Syre tidigare har skrivit om, är till exempel en stark förespråkare av basinkomst.

Nu har Demokraterna i USA, med president Joe Biden i spetsen, lagt fram ett förslag som flera amerikanska medier, däribland The Wall Street Journal och Fox Business, beskriver som en slags basinkomst, riktat till barnfamiljer. Syftet är att minska barnfattigdomen i landet.

I praktiken, vilket också Aftonbladet har poängterat, handlar det dock om ett upplägg som mer är att likna vid ett barnbidrag. Samtidigt finns det röster bland basinkomstförespråkare som menar att barnbidrag är basinkomst, frånsett att det inte ges till hela befolkningen.

Förslaget från Demokraterna är formellt att betrakta som en utvidgad skattelättnad som i sin tur ska möjliggöra månatliga utbetalningar till barnfamiljerna.

Så mycket pengar handlar det om

Mer konkret skulle förslaget innebära att familjer med barn under sex år skulle få 3 600 dollar per barn per år, motsvarande drygt 29 800 kronor. För familjer med barn från 6-17 år skulle summan landa på 3 000 dollar, motsvarande drygt 24 800 kronor.

Förslaget är tänkt att genomföras i flera steg. I första hand riktar man sig till hushåll med antingen en ensamstående förälder eller en löntagare där årsinkomsten uppgår till 75 000 dollar, motsvarande cirka 620 000 kronor, samt till hushåll där ett par tillsammans har en årsinkomst på 150 000 dollar, motsvarande cirka 1,24 miljoner kronor. I nästa steg väntas bidraget ges även till hushåll med högre inkomster.

Läs även i Syre: Yang vill ge halv miljon New York-bor basinkomst via ”People’s bank”

Läs även i Syre: Här har basinkomst införts permanent: ”Intressantast i världen”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV