Radar · Djurrätt

Djurplågeriet ökar – Nu vill Sydkorea ändra djurens juridiska status: ”Inte föremål”

En mastiff väntar på att bli räddad från en hundfarm i Chungcheongnamdo, Sydkorea, den 15 september 2015.

Den sydkoreanska regeringen planerar en lagändring som ska erkänna djur som de levande och kännande varelser de är, istället för att betrakta de som ”föremål”. Går lagen igenom, kan det innebära skärpta straff för djurplågeri, någon som har ökat i landet under senare år.

Antalet registrerade fall av djurplågeri/djurmisshandel i Sydkorea ökade från 69 fall år 2010 till 914 fall 2019. Enligt den nuvarande djurskyddslagen i landet kan de som plågar djur eller åsamkar dem skada dömas till högst tre års fängelse eller böter på upp till 30 miljoner won (motsvarande ungefär 224 700 svenska kronor). Utdömande av de högre straffskalorna för brott mot djur sker dock i regel sällan, då djur enligt det rådande rättssystemet definieras som föremål. Men snart kan detta komma att ändras.

För att få ett stopp på djurplågeriet vill den Sydkoreanska regeringen nu ändra lagstiftningen i landet och ge djur juridisk status som levande varelser, med rätt till skydd, ökad välfärd och respekt, istället för att betrakta dem som föremål, berättar justitieministeriets generaldirektör för juridisk rådgivning, Choung Jae-min, i en intervju med Reuters.

Att enligt lag definiera djur som levande varelser istället för föremål kan i praktiken leda till att domare har fler alternativ när de utdelar straff för brott mot djur, enligt Choung Jae-min.

Lagändringen – som först måste godkännas i parlamentet, troligen under nästa ordinarie period i september – kommer också öppna upp för fler insatser vad gäller djur, som exempelvis nya livförsäkringspaket och utökad skyldighet att rapportera och rädda djur som har blivit påkörda, uppger Choung Jae-min.

Den koreanska djurrättsorganisationen Korea animal rights advocates välkomnar nyheten men kräver fortfarande att straffen för de som plågar, torterar eller överger djur skärps i lagen samt att det införs ett förbud mot produktion och handel av hundkött.

Bortsett från en minskning i fjol har antalet djur som övergetts i Sydkorea också ökat under senare år, från 89 732 fall 2016 till 130 401 fall 2020.

”Missbruk, övergivande och försummelse för husdjur har inte förbättrats i vårt samhälle”, säger Cheon Chin-kyung, ordförande för Korea animal rights advocates, till Reuters.

Läs mer: 

Lagändring i Storbritannien – djur erkänns som kännande varelser

Två år sedan nya djurskyddslagen: ”Långt ifrån djurens välfärd”