Radar · Politik

MP: Ompröva språkkrav efter Liberalernas omsvängning

Efter Liberalernas omsvängning om språkkrav för permanenta uppehållstillstånd ifrågasätter Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling om den aviserade utredningen om detta ska tillsättas.

Liberalerna drev igenom att språkkrav för permanenta uppehållstillstånd ska införas – men i helgen backade partiet. Det öppnar för att regeringen ska ompröva frågan, anser Miljöpartiet.

Mot partiledningens vilja röstade Liberalernas landsmöte i helgen för att svänga i frågan om krav på kunskaper i svenska för att beviljas permanent uppehållstillstånd. I januarisamarbetet drev Liberalerna igenom att ett sådant krav ska införas, men detta sa landsmötet nu alltså nej till. Därmed anser Miljöparitets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling att frågan kommit i ny dager.

– Det ändrar förutsättningarna. Jag trycker inte det är alls självklart att regeringen ska gå vidare med det här förslaget, säger han.

Enligt regeringens uppgörelse med Liberalerna ska en utredning tillsättas för att utröna hur språkkraven ska utformas. Det menar Rasmus Ling nu bör omvärderas.

– Om en utredning ska genomföras bör den titta mer öppet på frågan, men man kan också diskutera om den alls ska tillsättas, säger han.

C: Skälen har blivit tydligare

Socialdemokraterna har – efter att Liberalerna börjat driva frågan – anammat linjen att språkkrav ska ställas för permanenta uppehållstillstånd. Rasmus Ling påpekar att man inte har med sig övriga partier som förväntas ingå i ett eventuellt regeringsunderlag. Utöver MP är såväl Vänsterpartiet som Centerpartiet emot språkkrav sedan tidigare.

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato säger att det är upp till regeringen att tillsätta utredningar, men att C kommer motsätta sig förslag på språkkrav i riksdagen.

– Det har den senaste tiden växt en oro för att det också skulle slå hårt mot arbetskraftsinvandrare, så skälen för att det är fel väg att gå har blivit tydligare, säger Jonny Cato.

Syre har utan framgång sökt migrationsminister Morgan Johansson (S).

Läs mer:

L backar från språkkrav

Nej-sägarna förlorade SD-frågan – vinner andra