Radar · Miljö

Politikerna tänker lyssna på västeråsarna om flygplatsen

Två mindre flygplan på Västerås flygplats, som nu ser ut att bli kvar efter en tydlig vinst för nejsidan i folkomröstningen.

Efter att en överväldigande majoritet röstat nej till en nedläggning av flygplatsen i Västerås så har nu Socialdemokraterna och Liberalerna meddelat att de kommer att respektera deras vilja. Därmed kommer flygplatsen att bli kvar.

Som Syre rapporterade om tidigare idag så vann nej-sidan en tydlig seger i folkomröstningen kring Västerås flygplats. 78,2 procent vill ha flygplatsen kvar.

– Beskedet var rätt tydligt från västeråsarna. Med klar majoritet så vill man ha flygplatsen kvar. Vi har tagit ställning att vi ska följa folkviljan och bevara flygplatsbolaget, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, till Svt Västmanland.

Och även om valdeltagandet inte var högre än 37,7 procent så är utgången i folkomröstningen ändå tillräckligt tydligt för att lyssna på folkets vilja, meddelar partiet i ett pressmeddelande.

Även Liberalerna som drivit linjen om att lägga ner flygplatsen har meddelat att de inte kommer att gå vidare med planerna på en nedläggning.

– Vi har inte fått det stöd för vår linje som vi hoppats på. Man måste kunna erkänna när man blivit besegrad, säger Jesper Brandberg (L) till Svt Västmanland.