Radar · Migration

Afghansk flykting vill stämma kustbevakningen i Grekland

Den grekiska kustbevakningen får starkt kritik av en pappa vars son nyligen drunknade i Medelhavet.

En 26-årig pappa från Afghanistan, vars son drunknade i Medelhavet, riktar hård kritik mot den grekiska kustbevakningen. Nu planerar han att stämma kustbevakningen som han anser ha brustit i sitt räddningsarbete.

Det var i november 2020 som tragedin inträffade. Den 26-åriga mannen och hans son, sex år gammal, reste då från Turkiet i en gummibåt tillsammans med flera andra flyktingar. Färden inleddes under kvällen och gick över Medelhavet mot den närbelägna grekiska ön Samos.

Enligt en artikel från den tyska tv-kanalen Deutsche Welle (DW) blåste det upp till storm efter två-tre timmar och båten började ta in vatten. Efter att ha kolliderat med en klippa kapsejsade båten strax utanför Samos och i processen försvann den sexåriga pojken i vattnet.

Enligt artikeln i DW fick gruppen sedan vänta på den grekiska kustbevakningen i flera timmar.

Oklart vad som skett

Exakt hur turerna gick under den ödesdigra natten vet man inte helt säkert, rapporterar DW. Klart är att det första nödlarmet ska ha skickats klockan 23.51 till Aegean boat report, en organisation som slussar vidare larm till myndigheterna.

Den grekiska kustbevakningen har i sin tur bekräftat att man mottog ett larm från Aegean boat report ett antal minuter senare, klockan 00.06. Man ska även ha fått GPS-koordinaterna till de nödställda samt telefonnumret till personen som larmade från olycksplatsen.

Härifrån blir det oklart vad som egentligen har hänt. Enligt kustbevakningen skickade man omedelbart en styrka till olycksplatsen för att hjälpa de nödställda.

Samtidigt visar kustbevakningens egen rapport att man inte kom i kontakt med gruppen förrän klockan 06.40. Enligt DW:s artikel var det heller inte kustbevakningens förtjänst att de nödställda hittades. Istället var det några av de nödställda själva – inklusive pappan – som hade lyckats närma sig kusten och ta kontakt med kustbevakningen. Vid den tiden hade den sexåriga pojken, som senare hittades drunknad, varit försvunnen i sex timmar.

Pappan har uppgett att han under natten såg två båtar som lyste med strålkastare kring olycksplatsen. Han ska ha försökt signalera till båtarna och enligt egen utsago varit starkt förvissad om att kaptenerna måste ha sett gruppen. Men kustbevakningen tycks inte ha noterat signalerna och räddningsinsatsen uteblev.

Grekiska kustbevakningen tyst

DW har vid flera tillfällen försökt komma i kontakt med representanter för den grekiska kustbevakningen men dessa har hittills nekat alla intervjuförfrågningar.

Den enda kommentaren som tv-kanalen har fått kommer från en talesperson som meddelar att kustbevakningen arbetar ”professionellt och i enlighet med mänskliga rättigheter”.

Kustbevakningen menar också, via talespersonen, att man ofta utsätts för ogrundade anklagelser på sociala medier, av media och av icke-statliga organisationer.

Förbereder stämning

Pappan, med juridisk ombud, förbereder nu en stämning riktad mot den grekiska kustbevakningen, som man menar har brustit i sin räddningsinsats. Ärendet har dock inte inletts i domstol än eftersom den pågående coronapandemin orsakar förseningar.

Samtidigt har anklagelser också riktats mot pappan, rapporterar DW. Åklagarmyndigheten i Grekland utreder just nu pappan för att ha utsatt ett barn för fara och dessutom med dödlig utgång. Om pappan döms riskerar han fem till tio års fängelse.

Läs även: Minst 87 flyktingar har drunknat i Medelhavet i år

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV