Radar · Migration

Minst 87 flyktingar har drunknat i Medelhavet i år

Den andra januari i år genomförde den spanska organisationen Open arms en räddningsinsats på Medelhavet.

Medelhavet har tagit minst 87 liv hittills i år. I det första och största skeppsbrottet utanför Libyens kust 2021 drunknade 43 personer. Samtidigt fortsätter ett fåtal frivilligorganisationer att rädda liv medan statliga insatser lyser med sin frånvaro.

Omkring 43 flyktingar drunknade utanför Libyens kust när båten de färdades i sjönk. Båtens motor hade slutat fungera och väderförhållandena var svåra. Båten hade lämnat kuststaden Zawya under tisdagen och var på väg mot Europa. Skeppsbrottet var det första som IOM, FN:s migrationsorganisation, rapporterades under 2021. Men det var inte det enda: under söndagen rapporterades 17 personer till ha drunknat utanför Libyen. Totalt har minst 87 personer mist livet i Medelhavet hittills i år.

Tio personer överlevde årets första skeppsbrott och kunde räddas i land av den lokala kustbevakningen i den libyska staden Zawya. De överlevande kom bland annat från Elfenbenskusten, Nigeria, Ghana och Gambia. Enligt de som överlevde var alla som drunknade män från västafrikanska länder. Västafrika, som många av de som flyr via Libyen kommer ifrån, är starkt påverkat av klimatkrisen och enligt FN en region som klassas som en ”hotspot” i sammanhanget. 

Förhållandena för flyktingar i Libyen är mycket svåra. Många frihetsberövas godtyckligt och tortyr är vanligt förekommande. Att dödsfallen i Medelhavet, den dödligaste migrationsrutten i världen, fortsätter är ett tecken på att statligt ledda livräddningsinsatser behövs i Medelhavet, skriver IOM i ett pressmeddelande.

Frivilliga fortsätter räddar liv

De senaste åren har frivilligorganisationer stått för livräddningsinsatserna – och samtidigt motarbetats av länder som Malta och Italien, som inte vill att fler flyktingar ska komma dit. EU har varit avvaktande i frågan och det har varit få medlemsstater som erbjudit sig att ta emot de flyktingar som räddas.

De första veckorna av 2021 fanns det inte en enda båt till havs som räddade liv, rapporterar frivilligorgansiationen SOS Mediterranee. Flera fartyg genomförde livräddningsinsatser kring jul och nyår och deras besättningar satt sedan i karantän alternativt byttes ut. SOS Mediterranee, som har fartyget Ocean Viking tillsammans med Läkare utan gränser, lämnade hamnen i Marseilles den 11 januari. 

I flera olika insatser räddade de sedan totalt 374 människor från fyra olika gummibåtar i sjönöd.

”Bland de 374 överlevande ombord på Ocean Viking finns 21 bäbisar och 35 barn. 131 ensamkommande barn. 2 gravida kvinnor. De måste omedelbart få stiga av på en säker plats”, skrev SOS Mediterranee på Twitter i lördags.

Förhållandena ombord på båten blev snabbt svåra. Många var sjösjuka. Lättnaden var därför stor då Italien under söndagen gav Ocean viking tillstånd att lägga till i Augusta på Sicilien. 

Samtidigt förbereder sig den spanska organisationen Open arms inför nästa insats i Barcelona, efter att ha varit i karantän efter att ha räddat 265 människor under nyårshelgen.