Radar · Basinkomst

Initiativ för basinkomst återlanseras i Schweiz

Basinkomstförespråkare i Schweiz har filat på finansieringen och presenterar ett nytt förslag om universell basinkomst.

Mer genomtänkt finansiering ska vinna schweizarna röst för en universell och ovillkorad inkomst.

Under parollen Live with dignity – for an unconditional basic income that is easy to finance görs ett nytt försök att övertyga de schweiziska väljarna om att rösta för ett införande av basinkomst, skriver Swissinfo.

Initiativtagarna har dragit lärdom från bakslaget år 2016, då 76 procent av väljarna avvisade ett förslag om basinkomst. Enligt den efterföljande analysen hade kampanjen förvisso nått ut på bred front, men misslyckats med att presentera projektets finansiering på ett övertygande sätt.

Den här gången vill man vara mer tydlig. Genom att ändra artikel 110 i den schweiziska konstitutionen vill aktivisterna inrätta en lag som ska reglera den månatliga betalningen på 2500 schweiziska franc (ungefär 23 500 SEK) som ska tillfalla varje medborgare. Kostnaden – uppskattningsvis 208 miljarder schweiziska franc (CHF) per år – ska backas av befintliga skatteintäkter och sociala välfärdssystem.

Den ekonomiska påfrestningen från coronapandemin är ett av skälen till att initiativet återupptas.

– I tider av coronavirus och klimatkris är ett ansvarsfull förhållningssätt till människor och natur avgörande. Vi behöver en ekonomi för människor, inte människor som finns där för ekonomin, säger Oswald Sigg från initiativets arbetsgrupp till Swissinfo.

De tycker också att finanssektorn, teknikföretag och stora multinationella företag som Google, Apple, Facebook och Amazon bör bidra till reformens realiserande.

Läs mer:

Nej till basinkomst i Schweiz