Radar · Nyhet

Nej till basinkomst i Schweiz

I söndags blev Schweiz det första landet att rösta om en basinkomst för alla invånare. En majoritet röstade nej men ja-förespråkarna ser ändå resultatet som en seger.

23,1 procent (568 905 personer) röstade för att införa en ovillkorad basinkomst i Schweiz medan 76,9 procent (1 896 963 personer) röstade emot. Valdeltagandet blev 46,4 procent.

Uppropet om basinkomst startade 2012 och resulterade i 126 000 namnunderskrifter.  För en nationell omröstning, ett ”folkligt initiativ”, i Schweiz krävs minst 100 000 underskrifter. Att det till sist blev ett nederlag var ändå väntat. I opinionsundersökningarna har nej-sidan hela tiden haft ett övertag men det växande stödet för basinkomst har överraskat. I vissa regioner och grupper, som bland unga, har stödet visat sig vara särskilt starkt.

Kampanjen för basinkomst har varit intensiv och uppmärksammats globalt. Regeringen i Schweiz har motsatt sig förslaget och inget av partierna i parlamentet har gett det sitt stöd. På båda ja- och nej-sidan har dock namnkunniga personer debatterat frågan. Nej-förespråkarna menar bland annat att en basinkomst kan rasera det befintliga systemet för social trygghet. På motsatta sidan lyfts basinkomst som ett sätt att möta kommande utmaningar: En åldrande befolkning, digitalisering som ersätter jobb och underskott i socialförsäkringen.

Folkinitiativet för en ovillkorad basinkomst, som arrangerat namninsamlingen som ledde till omröstningen, uppskattade att en rimlig nivå för basinkomsten vore motsvarande 22 000 svenska kronor. En summa som i Schweiz betyder möjligheten att leva på en grundläggande nivå utan oro, menar man.

Bakom initiativet låg organisationen Bien Switzerland (Bien står för Basic Income Earth Network). Trots att det nu blev ett nej är de mycket nöjda med både andelen som valt att rösta ja och att omröstningen satt igång en debatt om basinkomst.

– Trots att vi nu bevisligen besegrades i antal röster bör det schweiziska initiativet till basinkomst betraktas som ett stort steg i den nu ohejdbara marschen mot basinkomst, säger Biens grundare Philippe Van Parijs i en kommentar till valresultatet.