Radar · Basinkomst

Så kampanjar basinkomst-rörelsen i USA

Income movement, ett nätverk som förespråkar basinkomst i USA, har bland annat skickat in obetalda fakturor till kongressen, för att visa att de anser att staten bör betala ut mer kontantstöd till befolkningen än vad som hittills har gjorts.

Income movement vill att basinkomst ska införas i USA. Ett steg till detta är att få fler kontantstöd utbetalade. Därför har de skickat in symboliska obetalda fakturor till kongressen. Men de kampanjar dessutom på andra sätt.

Den 4 februari i år fick 17 ledamöter i den amerikanska kongressen oväntad post. Det var obetalda fakturor på 2 000 dollar från personer som organiserats genom Income movement, Change.org and Economic Security Project.

De obetalda fakturorna symboliserar att många människor går back ekonomiskt nu under coronapandemin. Organisationerna anser att medborgarna har rätt till fler kontantstöd, även så kallade helikopterpengar, som den amerikanska staten betalar ut.

Skriver också brev

Förutom de obetalda fakturorna har Income movement också lyckats få 21 senatorer att skriva ett öppet brev till USA:s president Biden. I det uppmanar senatorerna att kontantstöd ska inkluderas i presidentens plan för att reparera ekonomin, och att det ska vara ett återkommande stöd. En av senatorerna som har skrivit under är den demokratiske politikern Bernie Sanders, som har kandiderat till posten som demokraternas presidentkandidat flera gånger.

Dessutom anordnar Income movement brevskrivarträffar tillsammans med organisationen Math MVMT. Där träffas folk för att skriva brev till kongressen för att få kontantstöd varje månad, något som de även twittrar om under hashtaggen #MakeItMonthly.

Ett delmål: 100 borgmästare ska driva frågan om basinkomst

En annan kampanj som Income movement jobbar med är att få fler borgmästare att gå med i organisationen Mayors for guaranteed income. Den består av borgmästare som är för basinkomst, varav flera drivit igenom försök med basinkomst i städerna de styr över. Målet för Income movement är att antalet borgmästare som är med i den organisationen ska bli 100. I dag är de 50 stycken, enligt Mayors for guaranteed incomes twitterkonto den 13 maj.

Income movement har även gjort flera seminarium där de diskuterar  effekterna av en basinkomst. Bland annat tas ett försök i USA upp, som har varit med i dokumentären Inherent good, som Syre skrivit om tidigare.

Läs mer om dokumentären Inherent good här:
https://tidningensyre.se/2020/28-september-2020/drabbande-dokumentar-om-basinkomst-och-usas-usla-skyddsnat/
och
https://tidningensyre.se/2020/7-oktober-2020/han-vill-att-usa-infor-basinkomst/

Läs mer om Mayors for basic income här:
https://tidningensyre.se/2020/10-december-2020/twitters-grundare-ger-15-miljoner-dollar-till-basinkomst/