Nyheter

Forskare: En tramsigare arbetsplats främjar kreativitet och arbetsglädje

Lek och trams på arbetsplatsen har flera fördelar, menar psykologen och forskaren Samuel West.

Känner du dig trött och less på jobbet? Då kan faktiskt lek och trams vara lösningen. Det menar Samuel West, psykolog som forskat om lekfullhet på jobbet.

Den typiska arbetsplatsen skulle nog många förknippa med koncentration och hög seriositet. Men det är inte säkert att det alltid är det bästa arbetsklimatet för att få så välmående medarbetare som möjligt. 

Samuel West, som forskat om lekfullhet på jobbet, menar nämligen att lek och trams främjar kreativitet, välbefinnande och arbetsglädje. 

– Det finns något magiskt i lek i och med att vi går in i en fantasivärld, en magisk sfär. När vi använder vår fantasi tränas vår kreativa förmåga och det finns väl inget företag på jorden som inte vill satsa på kreativitet och innovation, säger han till tidningen Kollega.

"Kommer att bli ännu viktigare"

Situationen med coronapandemin har dessutom försvårat för människor att socialisera och ha roligt med varandra på och utanför jobbet. Därför ser Samuel West på framtiden med en del oro, eftersom utvecklingen med hemmajobb och hybridarbetsplatser kommer att fortsätta växa.

– Det är svårt att få till de spontana och lekfulla interaktionerna när man jobbar hemifrån. Jag har hört om desperata försök att få till det roliga via zoom, som misslyckats totalt. Visst går det att förmedla humor och trams i ett mejl, men det är svårare, säger han.

Och fortsätter:

– Min spaning är att det kommer att bli ännu viktigare att ge lekfullheten stort utrymme om det blir så att man träffar kollegorna bara någon gång i veckan i framtiden.

Läs mer: Lista: Bättre fokus vid hemmajobb – så gör du