Radar · Inrikes

Lista: Bättre fokus vid hemmajobb – så gör du

Det gäller att fokusera när hemmets distraktioner pockar på.

Till följd av den ökade smittspridningen av covid-19 är det många som förbereder sig på en lång period av hemarbete. Med hemmets många distraktioner uppstår då frågan: Hur behåller man fokus på bästa sätt?

Det är arbetslivsforskaren tillika bokaktuella Gisela Bäcklander som i en intervju med arbetsmiljötidningen Arbetsliv ger flera tips på hur man förbättrar sitt fokus vid hemarbete.

Boken som hon är aktuell med heter ”Ostörd – Principer för en skärpt arbetsdag” och släpptes tidigare i höst.

Här listar vi några av Giselas bästa tips:

1) Specificera att-göra-listan

Många gör ofta en att-göra-lista med saker som man ska göra inom en viss tid. Försök bryta ner listan med så kallade specifika punkter.

Istället för att bara skriva ”Ring kunden xx” så kan man till exempel skriva ”Ring kunden xx, kolla om offerten kommit fram, tipsa om samarbetspartner, kom överens om tidsplan”.

Poängen är att göra ett visst arbete redan innan du påbörjar själva huvuduppgiften. Det förenklar arbetet i stort.

2) Om möjligt, schemalägg din tillgänglighet för kommunikation och planera arbetsuppgifterna efter det

Kommunicera ut/signalera till kollegor vilken tid under arbetspasset som du är tillgänglig för kommunikation.

Under den tidsrymden kan du lägga in mindre koncentrationskrävande arbetsuppgifter. Då ”kostar” det inte lika mycket att bli avbruten plus att du snabbare kommer igång igen med det som du för tillfället arbetade med.

3) Tänk inte att du måste ”skärpa dig”

Bannor och önsketankar är ineffektivt, menar Gisela Bäcklander. Enligt henne finns det inget gott som kommer av att tänka att man ”borde vara bättre”. Tvärtom riskerar man istället att inte vidta hjälpsamma åtgärder som faktiskt hjälper en – som att förbereda sig för utmanande uppgifter.

4) Kontorskänslan hemma är viktig

Hemarbete kräver att man är lite mer proaktiv med att skapa miljöer och små ritualer för sig själv, för att få till en bra arbetsdag. Det är extra viktigt hemma eftersom det inte finns något direkt jobbrelaterat runt omkring en som hjälper till att styra uppmärksamheten i rätt riktning.

5) I möjligaste mån, stäng ute distraktionerna

Av naturliga skäl är hemmet en plats som leder tankarna i andra riktningar än arbetet. Det kan vara allt från disk och dammsugning till att planera kvällens middag.

Gisela Bäcklander själv brukar använda hörlurar för att åtminstone stänga ute störande ljud. Om det börjar kännas omöjligt att tänka klart rekommenderar hon en paus. Kanske en promenad?

Läs även: Utåtriktade särskilt nöjda med att jobba hemifrån

Läs även: Distansarbete är det nya normala – men passar det verkligen alla?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV