Glöd · Debatt

Replik: ”Thor, har du hört talas om konsumtionsbaserade utsläpp?”

”En tiger i tanken” kallade Esso sin nya bensin 1965, när bilden är tagen.

Hänger ekonomisk tillväxt och hög konsumtion ihop med stora utsläpp av koldioxid? Nej, hävdade Douglas Thor, ordförande i Moderata studenter, i en debattartikel den 19 augusti. Ola Gabrielson, som är aktiv i Klimatriksdagen, svarar i dag att Douglas Thor, om han hade läst IPCC-rapporten, kanske skulle förstå att klimatet måste gå före fortsatt höga vinster.

DEBATT Det är ett tydligt tecken på högerns kris och förfall att de inte längre bryr sig om att debattera på justa villkor, utan försöker övertyga sina följare med lögner och halvsanningar. Vem bryr sig om att kolla fakta när man har hittat på en klatschig formulering. Alternativa fakta.

Moderata studenters ordförande Douglas Thor gör sitt bästa för att följa den traditionen i en debattartikel i Syre 19/8. Hans grundbudskap tycks vara att klimatkrisen ska lösas med mer konsumtion, och att kärnkraft är bästa vägen att sänka utsläppen.

Det hade han kunnat skriva på ett par rader, men han väljer att brodera ut det med en blandning av vilseledande statistik och nationalism. Så får vi veta att Sverige är den rollmodell som alla andra länder försöker kopiera. Att vi har lyckats knäcka kopplingen mellan BNP och utsläpp (har du hört talas om de senaste tio årens debatt om konsumtionsbaserade utsläpp?). Att regeringen snedvrider energimarknaden med subventioner till förnybar elproduktion (du kanske skulle läsa på om hur kärnkraft och fossil energi subventioneras, och inte bara i Sverige?).

Thor anklagar regeringen för att försämra Sveriges BNP med regleringar  och skatter kring miljöskadlig verksamhet. Om han hade läst den IPCC-rapport han refererar till skulle han kanske inse att varje ansvarsfull regering nu måste prioritera klimatet och framtida livsvillkor före fortsatt höga vinster. Men vem bryr sig?

Bra jobbat Douglas! Du har en lysande karriär framför dig!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV