Glöd · Ledare

Försöken att styra tjejers klädsel = sexualmoraliskt patriarkalt förtryck

Samtidigt som talibanerna har börjat måla över alla offentliga bilder av kvinnor i Kabul och krav på kvinnorna i Afghanistan att bära burka förväntas komma vilken dag som helst, så passar en högstadieskola i Danmark på att förbjuda flickorna i åttonde och nionde klass att bära så kallade croptops.

Croptops, eller magtröjor som de kallades på min högstadietid, är alltså tröjor som slutar en bit ovanför byxorna eller kjolen och således lämnar en bit av magen synlig. Detta, menar skolan, är inte passande klädsel för flickor och det gör så att pojkarna inte kan koncentrera sig på sitt skolarbete.

I en intervju med tidningen BT får rektorn frågan om hur detta går ihop med den på skolans hemsida utskrivna visionen att alla ska känna sig hörda, sedda och respekterade. ”Blir man det när ni går in och säger att man ska ha vissa kläder på sig?” frågar reportern, varpå rektorn svarar att ”Vi säger inte att man ska ha vissa kläder på sig, vi säger bara att det är vissa kläder som är rätt att ha på”.

Det är visst en visa som vi hört förut, både när det gäller att man ska ta av vissa klädesplagg (slöjdebatten, eller beachhandbollsshorts) eller om man ska ta på dem (som i Vejle, eller Afghanistan). Vissa kläder är rätt, andra är fel. Och som av en slump är det nästan alltid kläder som kvinnor väljer att ta på sig som måste justeras, av den ena eller andra dåliga anledningen (män). 

Men Danmark har ju äntligen kommit igång med sin feminism och sitt #metoo, som jag skrev om för några veckor sedan, så de sitter inte på händerna precis. Genast har ytterligare en hashtag skapats, den extremt fyndiga #deterbaremaver, alltså det är bara magar, där människor av alla könstillhörigheter lägger upp bilder på sina croptops och bara magar i protest mot skolan och som stöd till flickorna i Vejle som känner sig överkörda och ledsna.

I ett något oväntat inlägg lägger till och med danska Nationalmuseet sig i debatten, genom att posta en bild på Egtvedpigen, en tämligen välbevarad kropp av en 16–18-årig flicka som dog och begravdes ungefär 1370 f.vt, alltså 3500 år sedan. Även Egtvedpigen har nämligen en croptop, förmodligen Europas äldsta, samt en lågt skuren kort kjol. 

När gravplatsen upptäcktes 1921 chockerades forskarna av hennes avslöjande klädedräkt. Kunde det verkligen ha gått an att som ung kvinna gå runt sådär på bronsåldern? Spekulationer kring om hon varit en erotisk magdansös florerade, och när kopior av kläderna skulle sys upp och ställas ut på museum hade både kjolen och överdelen plötsligt blivit både längre och visade inte längre någon maghud, enligt den tidens moraliska ideal.

Nu för tiden vet historikerna att magtröja var ett av de vanligaste klädesplaggen bland de rika på bronsåldern, vilket förmodligen hade varit ganska kontraproduktivt om det verkligen fick alla män att tappa koncentrationen. Det är väl kanske snarare så att alla försök att motivera bestämmelser och förbud för eller mot kvinnors klädsel med “den manliga naturen” bara är riktigt dåliga bortförklaringar och alltid handlar om patriarkatets sexualmoraliska förtryck av kvinnor, oavsett i hur stor eller liten skala det manifesteras.

Kom igen nu. Om bronsåldersmännen kunde hantera att se på bara magar, nog tusan kan män år 2021 det också.

Ska gå och klippa av en t-shirt nu, allt detta snack om croptops har gjort mig sugen.

Lär ju inte se lika häftig ut som back in the Spice girls days, men strunt samma!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV