Glöd · Ledare

Fri abort är en klimatfråga

För några veckor sedan skrev Syres Malin Bergendal om Anders Sirén, docent i förnybara naturresursers geografi, som förespråkade att kvinnor som väljer att få färre barn ska erbjudas ekonomisk kompensation, som en metod för att bromsa takten i befolkningsökningen. Av miljö- och klimatskäl, eftersom människor i mängd är riktigt, riktigt dåligt för ekosystemet.

Även om det förslaget i sig är lite underligt av en massa skäl som Malin redan skrivit om och som jag således tänker lämna därhän, är det ändå fascinerande att trots att vi vet att den globala befolkningsökningen är ett problem, så propagerar de konservativa över hela världen ändå för, och får igenom, mycket striktare abortlagar. Nu senast i Texas, där den nya lagen inte tillåter abort efter vecka sex, inte ens om graviditeten är en konsekvens av våldtäkt eller incest.

Först lite fakta om graviditeter som många verkar ha missat, i alla fall om man utgår ifrån kommentarsfälten under artiklar om Texaslagen.

Man räknar inte graviditetsveckorna från när befruktningen ägde rum, utan från den senaste menstruationens första dag. Den brukar ligga ungefär fjorton dagar innan ägglossningen, så de första två veckorna av en graviditet är man alltså inte ens gravid.

Det är väldigt svårt att upptäcka en graviditet tidigare än vecka fyra, vilket vanligtvis brukar vara då som nästa menscykel ska dra igång. Det beror på att kroppen inte hunnit börja producera de hormoner som graviditetstesterna reagerar på innan dess.

Om man har en oregelbunden menscykel, eller helt enkelt inte kartlägger den så noga, finns det ingen anledning att misstänka att man är gravid i vecka fyra, och dessutom är det inte ovanligt med mensliknande blödningar under en graviditet som kan få den gravida att utgå ifrån att allt är som det ska.

Så kallade dagen-efter-piller är inte abortpiller. De heter egentligen akuta p-piller och vad de gör är att skjuta upp ägglossningen. Om ägglossningen redan inträffat och ägget blivit befruktat fungerar de inte, och graviditeten kvarstår.

Så med den informationen på plats är det kanske inte underligt att bara 5–15 procent av alla aborter i Texas, fram tills nu då, utförs innan vecka sju. Däremot utförs 78 procent av alla aborter innan vecka nio, och hela 92 procent innan vecka 13. De extra två veckorna från sju till nio gör alltså att 63–73 procent fler oönskade graviditeter hinner upptäckas, beslut om abort hinner tas (och det är absolut ett beslut som inte ska hastas fram), möte med läkare hinner bokas och abort hinner utföras. Två veckor. Det är definitivt inte en slump att lagen är utformad som den är.

Men förutom alla de vanliga argumenten mot strikta abortlagar – att det leder till oönskade barn, ökad fattigdom, större ojämlikhet, mindre jämställdhet, samt fler olagliga och farliga aborter – finns det ytterligare ett; klimatet. Befolkningstillväxten rusar, och möjligheten att avbryta en oönskad graviditet är definitivt ett effektivt sätt att ge människor möjligheten att planera sin familjebildning på ett hållbart sätt, både för dem själva och för planeten.

RFSL och RFSU.

Kristdemokraterna i Salem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV