Radar · Integritet

Efter kraftiga protester – hon vill göra OS jämställt

Seiko Hashimoto, ny ordförande för OS i Tokyo, vill arbeta för att skapa ett jämställt OS.

Inför de olympiska sommarspelen i Tokyo tillsätter nu den olympiska kommitténs nya ordförande Seiko Hashimoto en arbetsgrupp för jämställdhet. Detta efter att tidigare OS ordföranden Yoshiro Mori avgått efter sexistiska uttalanden om kvinnor.

Efter kraftiga protester fick tidigare ordföranden för olympiska kommittén i Japan, Yoshiro Mori, till slut motvilligt lämna sin post. Detta efter att han bland annat sagt att ”kvinnor pratar så mycket” och visat en ovilja mot att låta fler kvinnor delta i den olympiska kommittén. Protesterna fortsatte då ännu en äldre man, handplockad av Mori själv, skulle väljas till efterträdare.

Till slut valdes en kvinna, Seiko Hashimoto, till ny ordförande. Detta efter att hon själv efterlyst högre transparens i urvalsprocessen. I nuläget är bara fem av 24 ledamöter kvinnor i den olympiska kommittén. Det är något som Seiko Hashimoto säger sig vilja ändra på. En arbetsgrupp som ska arbeta för jämställdhet har därför tillsatts. Bland annat har de satt upp ett mål om att 40 procent av ledamöterna i kommittén skall vara kvinnor, rapporterar CNN.

– Jag är säker på att de olympiska spelen kommer att få mer uppmärksamhet relaterat till jämställdhet och i denna fråga kommer jag anstränga mig till mitt yttersta för att återvinna förtroendet, sa Seiko Hashimoto i ett uttalande till media i förra veckan.

Hon sa också att hon vill att människor ska kunna minnas de olympiska spelen i Tokyo som en plats där människor kunde accepteras oavsett kön, funktionsvariation, etnicitet eller sexuell läggning.

Seiko Hashimoto är tidigare tävlingscyklist och skridskoåkare och har just avgått som olympisk minister för sin nya position som ledare för OS i Japan.

– Som en person som själv har en atletisk bakgrund, kommer jag att arrangera ett säkert OS för både de tävlande och medborgare, sa Seiko Hashimoto.

Läs mer: ”Kvinnor pratar så mycket” – starka reaktioner efter OS-chefens uttalande