Radar · Integritet

”Kvinnor pratar så mycket” – starka reaktioner efter OS-chefens uttalande

På en presskonferens under torsdagen bad Yoshiro Mori om ursäkt för sitt "olämpliga" uttalande, men konstaterade att han inte tänker avgå.

Kvinnliga ledamöter pratar för mycket så deras taltid bör begränsas. Det uttryckte 83-åriga Yoshiro Mori, chef för Japans Olympiska kommitté. Efter uttalandet har röster höjts för att han ska avgå – något han inte tänker göra.

Det var under ett möte med olympiska kommittén i onsdags som Yoshiro Mori konstaterade att det skulle bli tufft att få in fler kvinnliga ledamöter i kommittén  som i dag består av totalt 24 ledamöter varav fem är kvinnor.

– Ett möte i en styrelse som innefattar många kvinnor skulle ta tid, sa han enligt tidningen Asahi, och fortsatte:

– Kvinnor är tävlingsinriktade. När någon lyfter upp sin hand och talar, tror de antagligen att de också borde tala. Det är därför de alla kommer med kommentarer till sist.

"Alla vet att uppföra sig"

Yoshiro Mori citerade också en anonym person som uttalat sig om ämnet.

– Jag fick höra att om vi ökar antalet kvinnliga styrelseledamöter så kommer mötena dra ut på tiden, såvida inte den tilldelade tiden för varje talare är begränsad till viss del. Jag tänker inte berätta vem som sa detta, sade han enligt Asahi.

Han ska också ha sagt att ”i organisationskommittén har vi ungefär sju kvinnor, men alla vet att uppföra sig”.

Yoshiro Mori var även Japans premiärminister mellan 2000 och 2001 och är känd fören rad odiplomatiska uttalanden som han gjorde under den tiden.

Hans uttalande under onsdagen satte igång något av en twitterstorm, där många upprörda röster krävde hans avgång och använde  sig av hashtaggen motsvarande ”avgå, Mori”.

Bad om ursäkt och stannar kvar

Under torsdagen bad Yoshiro Mori under en presskonferens om ursäkt för sitt ”olämpliga” uttalande som han konstaterade står i motsats till OS- och paralympics-andan.

– Jag är djupt ångerfull. Jag skulle vilja dra tillbaka uttalandet. Jag vill be om ursäkt för eventuella obehagliga känslor.

Samtidigt konstaterade han att han inte tänker avgå.

– Jag har jobbat hårt och hjälpt till hängivet i sju år. Jag kommer inte att kliva av.

På frågan om vad han grundade sitt uppmärksammade påstående på svarade han:

– Jag pratar inte så mycket med kvinnor på sistone, så jag vet inte.