Radar · Inrikes

Coronademonstration fortsatte trots upplösningsförsök

Långt över åtta personer hade samlats för att protestera mot coronarestriktionerna.

Flera hundra personer samlades i centrala Stockholm idag för ytterligare en demonstration mot coronarestriktionerna – en uppföljning av den så kallade ”tusenmannamarschen” i mars. Demonstrationen bröt mot coronarestriktionerna och trots polisens upplösningsförsök fortsatte demonstrationståget.

Arrangören för både dagens demonstration och Tusenmannamarschen som ägde rum den 6 mars, är Filip Sjöström. Han tilldelades böter på 20 000 kronor för protesten i mars och han är en av fyra arrangörer som förelagts med vite på 30 000 kronor för dagens protester, som samlat långt fler än de åtta personer som är tillåtna under pandemilagen.

Efter bara några minuter försökte polisen att upplösa dagens demonstration, men den fortsatte och det skulle dröja ända fram tills 16-tiden innan folkmassan började skingra sig.

"Inte så förtjusta i media"

Syres reporter på plats, Peter Al Fakir, uppgav att demonstrationståget istället tog en alternativ väg och inte verkade ha några planer på att avsluta marschen.

– Jag har försökt att prata med några, men de har inte velat prata med mig eftersom jag kommer från en tidning. Det är ganska så hätsk stämning här och de är inte så förtjusta i media, sade Peter Al Fakir.

Med slagord som vakna Sverige, frihet för Sverige och öppna Sverige  och skyltar med texterna ”massmedia är viruset” och ”covid-19 var planerat” fortsatte demonstrationståget fram till Vasaplatsen, där protesterna fortsatte.

Syres reporter berättar att det var många olika typer av människor som slöt upp.

– Det är mycket Sverigeflaggor. Jag har sett folk i renskötardräkter, jag har sett folk med hjärtan och ballonger, någon också med kristligt budskap, säger Peter Al Fakir.

Han försökte bland annat tala med en person med en skylt som uppmanade till att öppna kyrkorna.

– Men när han hörde att jag kom från en tidningen så avböjde han artigt att tala.

"Medier rapporterade så underligt"

Till sist fick Syres reporter tag på en person som gick med på att prata.

– Man kan inte bara sitta hemma och knyta näven i fickan. Vi ville göra något, säger en kvinna som inte vill uppge sitt namn för Syre.

Hon har rest till Stockholm från Värmland för att vara med i demonstrationen. I händerna håller hon ett hjärta och några rosor. Till vardags arbetar hon som zonterapeut.

– Det är så många bra läkemedel som de har förbjudit i Sverige. Som kunde bota människor. Det är så hemskt, nästan ett brott mot mänskligheten.

Att hon inte vill uppge sitt namn, säger hon, beror på att hon är rädd för hur hon ska porträtteras i medierna.

– Man är rädd för hot och sånt. Att man stänger ned samhället är ett brott mot våra rättigheter, ännu värre att som nu försöka bryta upp demonstrationen.

– Förra gången så rapporterade medier så underligt och sa att det var nazister med i demonstrationen. Vi har inte sett några rasister.

– Jag kan inte stå för alla som är med här idag.

När Syre frågar om det inte är bättre att vänta med demonstrationer till pandemin är över säger hon att hon inte tror att de kommer ändra på restriktionerna.

– Eller vad tror du själv, när kommer det vara okej att demonstrera igen? Jag är tveksam, säger hon.

Men kritiska röster har höjts mot demonstrationen. Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförbund påpekar för tidningen Expressen att såväl Stockholms som Sveriges sjukvård är väldigt ansträngd.

– Och då gäller det att alla tar hänsynn till de restriktioner som finns. Och det största vetenskapliga stödet är just att inte träffa så många på samma ställe. Så demonstrationer och träffas många på samma ställe är helt fel. Man tar inte ansvar, säger han till tidningen.

Artikeln har uppdaterats under dagen.

Läs även: Viten mot fyra arrangörer av ny demonstration mot restriktioner