Radar · Inrikes

Viten mot fyra arrangörer av ny demonstration mot restriktioner

Lördag den 1 maj planeras en ny demonstration i Stockholm mot coronarestriktioner.

En demonstration mot coronarestriktioner som planeras i Stockholm den 1 maj väntas locka långt fler deltagare än gränsen på åtta personer. Fyra arrangörer har redan på förhand fått vitesförelägganden på 30 000 kronor.

Arrangörerna bakom demonstrationen anser att restriktionerna för minskad smittspridning begränsar individens frihet och kränker medborgares rättigheter.

På Facebook och i kommunikationsappen Telegram delas inlägg och videoklipp som att virusspridningen inte är så pass farlig att restriktionerna behövs, att människor som inte följer deras väg kommer att uppleva mindre frihet och att deras rörelse skapar förutsättningar för att människor ska få leva fria. Alla som delar budskapet uppmanas delta.

Upplösning att vänta

I videoklipp beskriver arrangörerna det som en strategi – att vara många för att försvåra för polisen att stoppa dem. Enligt den tillfälliga pandemilagen är antalet deltagare som tillåts delta vid en allmän sammankomst åtta personer. Det överskreds mångdubbelt vid demonstrationerna med liknande budskap den 6 respektive 20 mars.

– Då avvisade och avlägsnade vi människor och i något fall upplöste vi demonstrationen. Det kommer vi att göra vid behov även denna gång, säger Carina Skagerlind, presstalesperson hos polisen.

Polisen har en pågående dialog med arrangörerna och ser inget skäl till förhöjd oro utifrån kopplingar till någon extremistisk rörelse eller tidigare våldsbrottslighet. Bedömningen är att de som planerar att medverka vill uttrycka sin åsikt – vilket polisen ska främja.

– Självklart är det en utmaning, att jobba för människors rätt att uttrycka sin åsikt och de begränsningar som finns i pandemilagen, säger Carina Skagerlind.

Inställda bussar

Mellan klockan 12.30 och 17.00 på lördagen ställer Stockholms lokaltrafik in tio busslinjer mellan Norra bantorget och Kungsträdgården där marschen väntas gå. Resenärer uppmanas följa informationen i deras app och på hemsidan.

I tunnelbanan kommer det att finnas fler ordningsvakter än vanligt och beredskapen på trygghetscentralen höjs. Däremot kan lokaltrafikens personal inte göra något för att människor ska kunna hålla avstånd.

– Våra ordningsvakter får inte agera på trängsel. Ordningslagen ger oss inte den befogenheten som det ser ut i dag, säger Claes Keisu, pressansvarig vid trafikförvaltningen i region Stockholm.

Länsstyrelsen har förelagt fyra personer om vite på 30 000 kronor var eftersom de identifierats som arrangörer för lördagens demonstration som väntas överskrida det tillåtna deltagarantalet på åtta personer. En av dem har även fått ett vite på 20 000 kronor för att ha arrangerat demonstrationen den 6 mars.

– Vi vill visa att om demonstrationen genomförs så är det här konsekvensen, säger Helena Remnerud, chef för tillsynsenheten på Länsstyrelsen i Stockholm.

Under demonstrationen kommer Länsstyrelsen att ha medarbetare på plats för att identifiera arrangörerna och gå vidare med föreläggandet.

Vårens coronaprotester

Den 6 mars: På Medborgarplatsen i Stockholm samlades några hundra deltagare under parollen ”tusenmannamarschen”. När polisen ingrep skadades fem poliser. Omkring 50 demonstranter avlägsnades av polis.
Den 20 mars: Demonstrationer mot coronarestriktioner anordnades i en rad länder. I Sverige hölls manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Protesterna blev lugnare än polisens värsta tänkta scenarier. Totalt avlägsnades 30 personer.
Den 1 maj: Detta datum planeras ett ”första maj-tåg” mot coronarestriktioner i Stockholm. Bakom evenemanget står samma arrangör som anordnade tusenmannamarschen i mars.
Målet med aktionerna är att restriktionerna ska tas bort och att samhället ska ”öppnas upp”.
I Sverige har deltagarna vid tidigare demonstrationer kommit från många olika organisationer. Det har rapporterats om högerextremister, konspirationsteoretiker och personer från den nyandliga världen och alternativmedicinen som inte tror på vården och läkemedel.
Stora folksamlingar bryter mot den tillfälliga pandemilagen som säger att högst åtta personer får samlas till allmänna sammankomster.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV