Radar · Miljö

I kölvattnet av brexit: Engelska grödor lämnas för att ruttna 

750 000 zucchinier ruttnade i Sydengland på grund av bristen på migrantarbetare.

När gästarbetarna lämnat landet ruttnar grödorna. Effekterna av Brexit har tydligt börjat märkas. ”Begränsningarna av den fria rörligheten är förödande”, säger Julian Marks till Euronews, som är vd på jordbruksföretaget Barfoots of Botley.

Frukter och grönsaker lämnas och ruttnar bort när migrantarbetare från främst Östeuropa lämnat England, vilket är en tydlig effekt av Brexit. Enligt Barfoots of Botley, en jordbruksindustri på sydkusten nära Bognos Regis, menar att 750 000 zuccihinier har ruttnat.

De oplockade grönsakerna kan får svåra konsekvenser för näringen, berättar Julian Marks:

Men det är inte bara jordbruk och trädgårdsodling som påverkas. Snart sagt varje sektor där människor från utlandet kommer för att jobba påverkas. De åker hem, säger han.

Julian Marks ser två utfall: antingen kommer hyllorna i affärerna att stå tomma – eller så måste man vända sig till EU för att importera de nödvändiga varorna. Julian Marks tillägger att det är ”tragiskt” och ”demoraliserande” att se grönsaker gå till spillo, och att situationen är värre än förväntat.

Känner sig inte hemma

Även på Tangmamere Airfield Nurseries, den största farmen av sin sort i Storbritannien, är de bestörta. Företaget har varit beroende av gästarbetare i 33 år. Men sedan Brexit trädde i kraft har svårigheterna hopat sig:

– Det är fler hinder, mer byråkrati och det är betydligt svårare för arbetare att faktiskt ta sig hit, säger farmens vd Gerrard Vonk, som menar att roten till problemet inte beror på reserestriktionerna relaterade till covid-19, utan att européerna inte känner sig hemma i Storbritannien. En PR-kampanj sjösattes, men det var föregående år och riktade sig till britter som blivit arbetslösa under pandemin och som skulle värvas för att skörda grödorna.

En av byråerna, Pro-force, rekryterade 450 arbetare baserade i Storbritannien. Av dem finns bara 4 procent kvar.

– En vanlig återkoppling från britter som är utplacerade av Pro-Force, är att många är beredda att bidra under nationell kris, men ser det inte som ett långsiktigt alternativ att arbeta inom industrin, säger James Mallick.

Läs mer: Stor oro för hur brexit kommer påverka barn på flykt

Läs mer: Brexit – en laddad fråga på Nordirland

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV