Zoom

Han tog kamp för hackspettar och vann mot Göteborgs stad: En stor framgång – en upprättelse

"En väldigt stor framgång", Chris Ceder tog upp kampen för hackspettar och andra fåglar i den orörda Välenskogen.

Göteborgs stad ville skövla den orörda Välenskogen och bygga vattenreningsdammar i området. Mindre hackspett och andra rödlistade arter har riskerat att förlora sin livsmiljö – men nu står det klart att kampen som inleddes av miljöaktivisten Chris Ceder lyckades: skogen förblir orörd och domen från Sveriges hösta miljödomstol vägledande – och hackspetten får sitt revir.

Ett rikt fågel- och djurliv och tät lövskog är några av kännetecknen för Välens naturområde i Göteborg. Men de senaste tre åren har en stor del av detta stått på spel. Medan delar av Välen sedan 2014 har varit ett naturreservat har den intilliggande Välenskogen inte omfattats. En mindre lövskog som ligger där Göteborgs stad 2018 beslutade att bygga en 100 meter bred damm för rening av förorenat dagvatten, bland annat från en motorväg. Både djur och natur skulle ha tagit allvarlig skada, enligt aktivisten Chris Ceder som levt hela sitt liv nära Välen och väl känner till de utmaningar som naturen här länge har utsatts för.

Mindre hackspett, huvudpersonen i den dom som nu blir vägledande för framtidens fågelsliv i Välen
Mindre hackspett, huvudpersonen i den dom som nu blir vägledande för framtidens fågelsliv i Välen. Foto: Privat

Han menar att Välen bara delvis blev naturreservat på grund av att Göteborgs stad sedan länge har haft planer på att exploatera naturen i området. På samrådet 2012 om naturreservatet ifrågasatte Cris Ceder varför just Välenskogen inte skulle ingå.

– När jag sa det kommer jag ihåg att det blev tyst bland politiker och tjänstemän – en obekväm tystnad. Som om de redan visste att det fanns någon som ville göra något med det här området. Och det var det, och då lyckades jag senare hitta att man redan för cirka 15 år sedan gjort en studie om att man ville lägga vattenreningsdammar just där, säger han.

Men efter en mångårig rättsprocess står det nu klart att Välenskogen inte får skövlas. Naturskyddsföreningen som drev rättsprocessen, efter att ha kontaktats av Chris Ceder, mot Göteborgs stad vann. Syre skrev om domen från Mark- och miljööverdomstolen i förra veckan, som i sin tur följer på en dom från EU-domstolen där de krävt att Sverige skärper sin tolkning av artskyddsförordningen, som innehåller fridlysningsbestämmelser som innebär förbud att skada eller störa vilda djur.

Mindre hackspettsbo
Mindre hackspettsbo. Foto: Privat

Hackspettarna avgjorde

Det som till syvende och sist har varit avgörande för domen är ett mindre hackspettsrevir i den del av Välen som inte varit ett naturreservat. I den dom från EU-domstolen som Mark- och miljööverdomstolen tagit fasta på framgår det att Sverige inte bara måste se till artens bevarandestatus – utan också ta hänsyn till enskilda individer av en art, oavsett om den är rödlistad eller ej.

– Den här domen kan bli prejudicerande för hela Sverige. Det är naturligtvis en väldigt stor framgång, säger Chris Ceder.

Hur känns det nu, efter att Mark- och miljödomstolen dömt till naturens och djurens fördel istället för Göteborgs stads?

– För mig personligen är det väldigt glädjande. Det är en upprättelse, efter över ett årtionde av naturskydds- och miljöaktivism som jag drivit mestadels i motvind. Jag har en stark personlig relation med de vilda djuren här i Välen och jag är där väldigt mycket, säger han, och fortsätter:

– Kommunen ringaktar djuren och tar de här miljöerna så lättvindigt och tar beslut att exploatera, som en kommunpolitiker svarade mig när jag frågade om det är klimatvänligt att fälla skogen, att ”man kan plantera ny skog i Välen”. Det tycker jag är väldigt hänsynslöst: sättet som man har gått fram på utan någon empati för de här varelserna.

I Välen finns orörd natur och en mängd olika biotoper
I Välen finns orörd natur och en mängd olika biotoper. Foto: Privat

Oduglig process

Projektet med dammbygget inleddes 2018. Då hade Göteborgs stad gjort en naturvärdesbedömning som enligt Chris Ceder var mycket bristfällig. I praktiken innehöll den tre suddiga bilder på Välenskogen tagna under vinterhalvåret.

– Till de här bilderna hade man skrivit en mening, ”typ av träd som behöver tas ner”. Man skrev inte ens vad det var för trädslag som växte där. På en av bilderna var det ett dött avbrutet träd – det var just detta trädet, som en ödets ironi – som den mindre hackspetten byggde bo i och fick en kull ungar i följande våren. Kommunen hade försökt få det till att detta var ett träddunge utan naturvärde. Det gjorde mig så ofantligt upprörd.

Det har varit många turer kring bygget av dammarna, varav en har byggts ett par hundra meter från Välenskogen. Men kortfattat kan man säga att de berörda nämnderna och förvaltningarna på kommunen, samt länsstyrelsen, inte följde de procedurer som man ska i samband med ett så stort projekt som dessutom kan komma att påverka ett naturreservat. Samråd ska hållas, och miljöorganisationer ska få möjlighet att säga sitt. Inget av detta gjordes innan bygget påbörjades och sedan snabbt avbröts. Då hade omkring 20 träd skövlats – utan förvarning.

Men då satte Christopher Ceder ner foten. Han talade med både lokalpolitiker och med tjänstemän på länsstyrelsen.

– Jag ringde upp och sa bestämt att länsstyrelsen måste kunna ta tillbaka ett beslut som fattas på felaktiga grunder, säger han.

Ett 20-tal träd hann skövlas innan Chris Ceder lyckades sätta stopp för det
Ett 20-tal träd hann skövlas innan Chris Ceder lyckades sätta stopp för det. Därefter lämnades maskinerna kvar på platsen under en period, varpå de senare hämtades. Nu blir det inget av fortsatt skogsskövlande i Välen. Foto: Privat

Naturskyddsföreningen drev fallet

Att Naturskyddsföreningen klev in och drev rättsprocessen har med facit i hand varit helt avgörande. Mark- och miljödomstolen avslog Ceders överklagande, som privatperson fick han ingen klagorätt trots att han bor 120 meter från Välenskogen.

Medan Göteborgs stad genom hela rättsprocessen har hävdat att dammbygget inte kommer att göra sådan skada på djur och natur att det bör stoppas, har Naturskyddsföreningen och Chris Ceder hävdat det motsatta. Att de kunde bevisa att i synnerhet mindre hackspett är starkt knuten till de områden som Göteborgs stad velat exploatera var väldigt viktigt och något som både Mark- och miljödomstolen och Mark- och miljööverdomstolen tog fasta på.

Många som kämpar för bevarandet av miljö och djur runt om i Sverige ser nu med spänning på vad avgörandet i Mark- och miljööverdomstolen kommer ha för effekt.

– Jag har fått feedback från andra miljörörelser som kämpar för stadsnära skog i Eriksberg i Uppsala och i Tumbaskogen i Stockholm. Men även om vi nu har den här domen att luta oss mot fortsätter kampen – exploateringen av skyddsvärd natur kommer inte att ta slut.

– Jag skulle vilja se att det här leder till en skärpning av miljöbalken. Att man gör det tydligare vilka typer av inventeringar av bestånden som måste göra och att man sätter hårdare regler för det. Ribban måste höjas.

Läs även: Naturen vann mot Göteborgs stad – nu får hackspettar eget revir och Han kämpar för naturen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV