Radar · Inrikes

Elever fick propaganda från nazister i sina skåp – inte straffbart enligt JK

Elever och lärare på Påvelundsskolan i Västra Frölunda (som inte är skolan på bilden, reds anm) blev i början av sommaren upprörda när de plötsligt fann nazistpropaganda i elevskåpen.

Tidigare i somras fick elever på en högstadieskola i Västra Frölunda flygblad med rasistiska buskap instoppade i sina elevskåp. Händelsen polisanmäldes och landade slutligen på Justitiekanslerns bord. Nu har beslut fattats om att det inte ska inledas någon förundersökning.

Det var i början av juni som högstadieelever på Påvelundsskolan i Västra Frölunda upptäckte att de hade fått flygblad nedkilade i sina elevskåp.

Flygbladen var undertecknade av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Bland annat stod det skrivet att det ”pågår ett lågintensivt raskrig där svarta våldför sig på vita”.

Händelsen, som rörde upp starka känslor hos både elever och lärare, polisanmäldes. Enligt Göteborgs-Posten tolkade en av skolans rektorer flygbladen som en rekryteringskampanj.

JK: Inte hets mot folkgrupp

Ärendet landade slutligen hos Justitiekanslern (JK) som fick i uppgift att bedöma om flygbladens innehåll faller utanför yttrandefrihetens ramar.

Nu har JK fattat beslut i frågan. Utfallet: Det rör sig inte om hets mot folkbrott.

”När ett yttrande, såsom i det här fallet, har spritts i ett grundlagsskyddat medium anses skyddet för yttrandefriheten vara starkare än annars”, skriver JK, som hänvisar till mediet, flygbladet, som en tryckt skrift.

Läs även: Nazister ”firade” högtid med prickskytte – sköt på porträtt av politiker