Radar · Inrikes

Hundratals demonstrerade mot marknadshyra

En hundra meter lång banderoll med budskapet "Nej till marknadshyra – vi vill ha en social bostadspolitik" bars av demonstranterna under lördagen.

Under lördagen samlades omkring 600 personer på Sergels Torg i Stockholm för att protestera mot införande av marknadshyror. Med en 100 meter lång banderoll förde de fram budskapet att de vill ha en social bostadspolitik.

– Det första slaget mot marknadshyror vann vi i somras när överenskommelsen om marknadshyror drogs tillbaka, men faran är inte över, säger Olivia Linander på nätverket Skiftet i ett pressmeddelande.

Totalt är det 86 organisationer och föreningar står bakom demonstrationen, och en av dessa är demokratinätverket Skiftet. De konstaterar att det finns ett behov av att fortsätta kampen mot marknadshyror, då det finns en rad sätt som används för att ”införa marknadshyror bakvägen”. Lägeshyror, ”renovräkningar” och lägenhetshotell är alla exempel på det.

– Kraften i människor som går samman kan fälla regeringar och skrota förslag. Idag visar vi att den kraften är högst levande i bostadspolitiken, säger Olivia Linander.

Idag lanserade även nätverket Nej till Marknadshyra en ny kampanj som heter “Nej till hyreschock genom Stockholmshyra”, som protesterar mot det förslag om att införa en så kallad Stockholmshyra som skulle ge i snitt 12 procents hyreshöjning under 6-8 år.

– Bostadspolitiken kan inte formas av fastighetsägare och politiker i villor, nu är det dags att fokusera på hyresgästernas lösningar, säger Olivia Linander i pressmeddelandet.

Läs mer:

Gräsrotskampanj laddar för strid om hyrorna (Syre 24/3 2021)

Över 150 demonstrationer mot marknadshyra (Syre 18/4 2021)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV