Radar · Integritet

Fredspristagaren Maria Ressas kritik skapar förtroendekris för Facebook

Fredspristagaren Maria Ressa tar sig för pannan.

Den filippinska journalisten Maria Ressa har under tio år riktat hård kritik mot Facebook och andra sociala medieplattformar. Hennes nobelpris har väckt debatten igen om Facebooks skadliga arbetssätt och för bristande ansvar för demokrati, rapporterar Dagens nyheter.

Maria Ressa var med och grundade nyhetssajten Rappler 2012, vars namn är en lek med orden “rap” och “ripple”. Sajten har gjort sig känd som en stark kritiker till Filippinernas president Rodrigo Duterte, och då särskilt hans “krig mot droger”. Rapporteringen har retat upp Duterte som har slagit tillbaka med nya lagar mot fristående journalistik, bland annat lagen om cyberförtal.

Men det är inte bara Rodrigo Duterte som varit föremål för Maria Ressas kritik, även it-jätten Facebook har ifrågasatts av Rappler för sitt sätt att sprida information och nyheter utan krav på sanning eller att ta ansvar för de konsekvenser som hat och hetsande åstadkommer.

Efter att ha tilldelats Nobels fredspris för sitt arbete för yttrandefrihet har hon inte bara kritiserat Duterte, utan även Facebook i uttalanden.

– Facebook har blivit världens största förmedlare av nyheter, men ändå snedvriden mot fakta och journalism, säger Maria Ressa i en intervju med Reuters.

Facebook ett hot

I en annan intervju med BBC varnar Ressa att de två största hoten mot demokratin och den fria journalistiken just nu är auktoritära regimer och Facebook. Värst är situationen i asiatiska och latinamerikanska länder som inte har liknande debatter i offentligheten om sociala medier på samma sätt som i USA och Europa, rapporterar DN.

– Om du inte har fakta, så kan du inte ha sanning, du kan inte ha förtroende. Om du inte har någon av dessa så kan du inte ha en demokrati. Dessutom utan fakta så har du ingen delad verklighet, så du kan inte lösa existensiella problem som klimatet och coronaviruset, säger Maria Ressa, till Reuters.

Facebook har skapat en möjlighet för auktoritära regimer att sprida propaganda, lögner och skadlig information, något som kan inspirera invånarna till våld och trakasserier. Det visar en rapport från Oxford Universitys Internet Institution från förra året. Facebook var den viktigaste plattformen för information och nyheter i 56 av de 70 länder där regimer stått bakom manipulativa, digitala propagandakampanjer, rapporterar DN.

Hatkampanjer

Hets och hat på Facebook har lett till våldskampanjer i bland annat Myanmar, Vietnam, Sri Lanka, Filippinerna, Honduras, Bolivia och Azerbajdzjan. Facebook har även använts för trakasserier av dissidenter, etniska minoriteter och homosexuella.

– De här online-attackera på sociala medier har ett syfte, de har mål, de används som vapen, säger Maria Ressa, till Reuters, som skriver att Duterte ännu inte har kommenterat Maria Ressas fredspris eller hennes uttalanden.

Från Facebook svarar en talesperson på kritiken att bolaget fortsätter att försöka ta bort skadligt material och göra det svårare att söka den.

“Vi tror på pressfrihet och stödjer nyhetsorganisationer och journalister världen över i deras viktiga arbete”, säger talespersonen, enligt Reuters.

Läs mer vad Syre har skrivit om Maria Ressa:

Fredspristagaren: ”Jag är lite chockad”, 2021-10-08

Filippinsk reporter döms i uppmärksammat fall, 2020-06-15 

Filippinska journalisten Maria Ressa gripen, 2019-03-04

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV