Radar · Nyheter

Fredspristagaren: ”Jag är lite chockad”

Berit Reiss-Andersen, ordförande i Nobelkommittén, visar en bild på en mobiltelefon av årets fredsprisvinnare, journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov, på Nobelinstitutet i Oslo.

I en värld där pressfriheten står under ”allt mer ogynnsamma förhållanden” väljer norska Nobelkommittén att prisa två aktivister. Journalisterna Maria Ressa från Filippinerna och Dmitrij Muratov från Ryssland får Nobels fredspris.

– Jag är lite chockad, säger Ressa till norska TV2 bara minuter efter tillkännagivandet.

– Det är verkligen känslosamt. Men jag är glad för mitt teams skull och vill tacka Nobelkommittén för att de erkänner vad vi går igenom.

Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon har grundat nyhetssajten Rappler, som har en kritisk hållning till president Rodrigo Duterte och som gjort många avslöjanden om korruption och övergrepp mot mänskliga rättigheter. Till norska TV2 säger Ressa att priset ger henne ny energi i ambitionen att skapa ansvarsfull journalistik.

– Det har blivit mycket svårare med de sociala medierna, som lär ledare att utnyttja dess algoritmer för att bryta ned demokratin från insidan.

Flaggskepp för det fria ordet

Kort dessförinnan stod den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen inför tv-kameror och meddelade att Ressa, tillsammans med ryska Dmitrij Muratov, är årets fredspristagare.

– De får priset för sina insatser att skydda yttrandefrihet, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred, sade Reiss-Andersen.

Muratov är sedan 1995 chefredaktör för Novaja Gazeta, som av många ses som flaggskeppet för fri journalistik i Ryssland, där pressfriheten är kraftigt begränsad.

– Dmitrij Muratov har försvarat yttrandefriheten under allt svårare omständigheter i Ryssland, sade Reiss-Andersen.

– Jag bara skrattar. Jag väntade mig inte alls det här. Det är helt galet, säger Muratov till Telegram-kanalen Podjom.

– Jag fick ett samtal från Norge, men jag svarade inte för jag trodde inte det var ett riktigt samtal. Men det här är vad jag kan säga: det här priset är för rysk journalistik som de nu försöker tysta.

Otippad gratulation från Putin

Enligt Novaja Gazetas twitter-konto kommer Muratov dessutom att skänka en del av prispengarna till fonden Krug Dobra (Den goda cirkeln), som hjälper barn med allvarliga och ovanliga sjukdomar.

Novaja Gazeta har gått många duster med ryska myndigheter och maktens högkvarter Kreml och sex av tidningens journalister har dödats.  Att presidentkansliet ändå gratulerade fredspristagaren fick bedömare att höja på ögonbrynen.

– Vi kan gratulera Dmitrij Muratov. Han har ihärdigt arbetat i enlighet med sina egna ideal. Han är hängiven. Han har talang. Han är modig, sade president Vladimir Putins talesman Dmitrj Peskov enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

"Löser inte problem"

Priset delas ut i en tid då pressen och yttrandefriheten utmanas globalt. Med priset vill Nobelkommittén understryka hur viktig den fria pressen är för ett större mål: fred och demokrati, påpekar Berit Reiss-Andersen. Hon säger att Ressa och Muratov representerar alla journalister som står upp för yttrandefriheten.

– Det här priset kommer inte att lösa de problem som journalister eller yttrandefriheten står inför. Men vi hoppas att det ska belysa vikten av journalisters arbete och hur farligt det är att utöva yttrandefrihet, inte bara på platser där det är krig och konflikt men över hela världen.

Fakta: Maria Ressa och Dmitrij Muratov

TT
Maria Ressa, 58 år, från Filippinerna, och Dmitrij Muratov, 59 år, från Ryssland, är båda journalister och pressfrihetsaktivister.
Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. 2012 var hon medgrundare till Rappler, ett digitalt mediebolag för undersökande journalistik. Rappler har fokuserat på att granska president Rodrigo Dutertes regim och dess övergrepp mot mänskliga rättigheter.
Dmitrij Muratov har under decennier försvarat pressfrihet i Ryssland. 1993 var han med och grundade den oberoende tidningen Novaja Gazeta. Tidningen har sedan dess publicerat texter som bland annat kritiserat korruption, politiskt våld och valfusk.
Källa: Norska Nobelkommittén