Radar · Miljö

Kanadas översvämningar kopplas till klimatkrisen

Abbotsford är en av de städer i kanadensiska British Columbia som drabbats hårdast av översvämningarna.

Kanada drabbades av extrema värmeböljor i somras. Nu sker stora översvämningar i samma region. Både forskare och Meteorologiska världsorganisationen kopplar extremvädret till klimatkrisen.

Under två dagar föll lika mycket regn som normalt faller under hela november månad. Det har drabbat den kanadensiska provinsen British Columbia och staten Washington i USA. Tusentals djur på bondgårdar har dött, översvämningarna har slukat stora motorvägar och tusentals människor har evakuerats från sina hem. En person har avlidit och flera saknas, rapporterar The guardian.

Förutom att det har regnat extremt mycket saknas också växtlighet som fångar upp vätska. Detta efter att skogar har kalhuggits och på grund av att ytterligare växtlighet brann upp under värmeböljorna i somras. Det gör att vattenmassorna kan forsa fram obehindrat, rapporterar The guardian.

I somras drabbades British Columbia av extremhetta. Forskare kopplar extremvädret till klimatkrisen.

– Vi hade det supervarmt och torrt i somras, och nu växlar det om helt. Det stämmer definitivt in på det väder som klimatmodellerna visar oss för framtiden här – varmare, torrare somrar och blötare vintrar, säger Joe Boomgard-Zagrodnik, en jordbruksmetorolog vid Washington state university till NBC.

Även FN-organet Meteorologiska världsorganisationen kopplar väderfenomen till klimatkrisen. På sitt twitterkonto har de lagt upp flera poster om översvämningarna i British Columbia med hashtaggen #ClimateAction.

Läs mer:

Hettan i Kanada kan ha dödat 1 miljard marina djur

AI-granskning: Nästan alla berörs av klimatkris

Besvikna röster om Cop26: ”Klimatkrisen är här och nu – inte något avlägset”