Radar · Nyheter

Yrkar på fängelse för attack på minkfarm

De båda tilltalade poserade med någon form av vapenreplika under vad de själva kallar en fyllefest.

Ett dåd grundat i den högerextrema ideologin ekofascism, eller bara ett ”pojkstreck”? Huvudförhandlingen om brandattacken mot en minkfarm i Sölvesborg är avslutad, och åklagaren yrkar på fängelsestraff för de unga männen.

Två män, i dag 18 och 20 år gamla, har erkänt att de ligger bakom den brand som ödelade en tom minkfarm i Sölvesborg hösten 2019.

De hade rest ned dit tillsammans från Stockholmsområdet för att ”befria minkar” men valde att tända eld på byggnaden när de märkte att verksamheten var nedlagd.

Detta ska ha gjorts i ett djurrättsperspektiv, där framför allt 18-åringen sedan länge haft ett sådant intresse.

Henrik Olin, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, menar i stället att motivet var högerextremt. Tonåringarna, främst 18-åringen, har haft tydliga kopplingar till två grupperingar från USA som förespråkar en form av ideologi som kopplar samman nazistiska idéer om vit överhöghet med klimatförstörelse och överbefolkning, menar Olin.

Klädd i SS-uniform

I rätten visade åklagaren bilder på bland annat 18-åringen klädd i SS-uniform, och bilder där männen poserar framför uttryck kopplade till ekofascism, som ideologin kallas.

Olin visade även chattar mellan 18-åringen och en man som pekas ut som ledare för en av rörelserna i USA. Efter att 18-åringen skickat bilder som han tog på branden i Sölvesborg till mannen publicerade mannen filmen på internet och tackade sina ”soldater som utfört en framgångsrik operation i Sverige”.

Åklagaren yrkade på tisdagens slutplädering på att männen ska dömas till fängelse.

– Jag yrkade att den yngsta ska få ett år eller strax däröver, och den andra ytterligare lite till.

Den ideologiska kontexten bör göra att straffet blir längre än vad det hade blivit annars.

– Jag menar att det är försvårande att man begår ett brott med ett samhällsstörtande motiv i bakgrunden. Det borde påverka hur man rubricerar mordbranden och det borde även påverka straffvärdet i försvårande riktning.

Mordbrand kan antingen rubriceras som grov, av normalgraden eller som mindre allvarlig. Olin yrkar på mordbrand av normalgraden.

Inte mordbrand

Männens försvarare menar att det bör bedömas som grov skadegörelse och att de bör dömas till villkorlig dom med samhällstjänst.

– Vi ifrågasätter att det varit en spridningsrisk samt risken för omfattande förstörelse av annans egendom, vilket är ett rekvisit för att dömas för mordbrand, säger advokat Anders Björk som försvarar 20-åringen.

Gällande motivet säger Björk att hans klient saknar koppling till de grupperingar som åklagaren vill knyta honom till.

– Han har inte varit medlem i något nätverk och han har inte chattat med någon ur ett sådant nätverk.

Främst är det dock 18-åringen som pekas ut som ideologiskt motiverad av åklagaren, då det är han som har haft kontakt med grupperna på nätet.

Ingen extremist

Hans försvarare Ulrika Borg ifrågasätter motivbilden.

– Det är för mig väldigt tydligt om att det är frågan om en ung människas sökande, säger hon, och påpekar att 18-åringen haft kontakt med personer av flera olika politiska övertygelser på nätet.

Björk säger att männens aktivitet på nätet (en stor del av bevisen består av chattar mellan dem) snarare än en högerextrem ideologisk övertygelse ska ses som ett uttryck för dålig satir och dålig humor som ofta är gängse på nätet. Motivbilden bakom branden är alltså inte den som åklagaren gör gällande, säger Björk.

– Det är av karaktären bus och pojkstreck. Det fanns ingen ursprungsavsikt att det skulle gå på det här sättet, utan det är utslag av omognad och ungdomligt oförstånd.

Åklagare Henrik Olin tycker dock inte att man kan jämföra de tilltalades nätaktiviteter med andra ungdomars.

– Naturligtvis finns det en massa unga människor som skriver olämpliga saker de inte riktigt menar på nätet. Men den stora skillnaden här är att de åtalade gick från ord till handling.

Domen väntas den 28 januari.

Läs mer: Ekofascister brände ned minkfarm: Nu startar rättegången

Fakta: Ekofascistisk terror

Den högerextrema terroristen Brenton Tarrant som sköt ihjäl 51 människor i två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars 2019 kallade sig själv för ekofascist.

I det manifest som han publicerade i samband med massmordet uttryckte han hat mot invandrare och skrev att offren var ”en stor grupp inkräktare” som ville ”ockupera mitt folks land och genomföra ett etniskt utbyte av mitt folk”.

Patrick Crusius som den 3 augusti 2019 mördade 22 personer i en Walmartbutik i El Paso, Texas, sade sig vara inspirerad av Tarrant.

Crusius skrev bland annat i sitt manifest att ”miljöförstöringen skapar en allvarlig börda för framtida generationer”, och att ”om vi kan göra oss av med tillräckligt många människor så kan vårt liv bli mer hållbart”.