Krönikor

Lögnen om valet var grunden till terrordådet i Kapitolium

Vilka i kongressen bär delansvar för terrordådet 6 januari? De som eventuellt var med och planerade dådet, absolut. Huruvida representanthusledamöter deltagit utreds, så det får vi återkomma till. Men hur är det med övriga republikaner, bland dem som röstade och argumenterade för att underkänna rösterna från tillräckligt många swing states för att Trump skulle vinna? Låt oss bena lite i deras ansvar, för det är inte svartvitt. 

Först måste vi förstå Trumps plan. Jag lade fram den här redan före valet, för den var halvkänd redan då. Om han skulle lyckas underkänna tillräckligt många av Bidens elektorsröster för att Biden skulle komma under 270 skulle valet avgöras i representanthuset med en röst per stat, och då skulle Trump vinna. För att lyckas med det behövde han skapa tillräcklig förvirring runt resultaten. Många menar att han i början visste att Biden vunnit, men att han numera själv tror på valfusk. Han har helt enkelt köpt in sig i sin egen lögn.

Så för att lyckas behövde han att lagstiftare i fyra swing states underkände certifieringen av sina egna valresultat. Han använde alla utpressningsmedel han kunde komma på för att lyckas. ”Jag vill bara hitta 11 780 röster”, sa han till valansvarige i Georgia i ett absurt telefonsamtal. Han hade halvt lyckats få igenom en ändring av certifieringen av Pennsylvania, eftersom flera ledande republikaner var inne på att gå honom till mötes. Triumferande twittrade han ut deras brev.

Syftet med stormningen verkar ha varit tvådelat. Dels att stoppa rösträkningen tillräckligt länge för att fyra stater skulle hinna ändra sig, och dels var den en ”show of force”, det vill säga, vicepresident Mike Pence samt republikaner både i kongressen och ute i landet skulle förstå vilken makt han hade.

Det är också möjligt att han verkligen ville att ”förrädarna” skulle dö, för enligt rapporter var han överlycklig över stormningen, som han såg på live-tv. Han tog inte ens emot samtal från sina förtvivlade vänner inifrån Kapitolium, så han var i alla fall likgiltig för hur det gick för dem. Och han hörde aldrig av sig till Mike Pence.

Men hur passade då de republikaner som röstade mot att godkänna elektorsrösterna in? Deras uppgift var att slänga grus i maskineriet tillräckligt länge för att staterna skulle backa, och deras belöning skulle vara stöd från Trumps väljare. Vad de begärde var egentligen att man skulle göra en ordentlig undersökning för att bottna anklagelserna om valfusk och sedan rösta igen. Men efter stormningen ändrade sig fyra av de sex senatorerna, och bara två stater ifrågasattes.

De senatorer och kongressledamöter som röstade emot har fått mycket kritik, och deras donatorer har backat. Deras försvar är att de bara ville ta ”anklagelserna” på allvar, och att Trumps väljare ”förtjänar svar”, och att demokraterna minsann gjort likadant, det vill säga vägrat godkänna valresultat, vilket stämmer. Enstaka demokrater har ifrågasatt varje val partiet inte vunnit, men inte på grund av anklagelser om valfusk, utan för att staterna gjort det svårt för svarta att rösta.

Skillnaden mellan 2021 och tidigare rösträkningar var att argumenten mot godkännande denna gång byggde på en lögn, och de som framförde den visste det. Ingen tror att Trump förlorade på grund av valfusk, ens av dem som fortfarande säger det.

Det blir tydligt att Ted Cruz, som designade protesterna, visste det, genom hur han hela tiden uttryckte sig. ”Det finns allvarliga anklagelser om valfusk”. Anklagelser. ”Allegations”. Inte misstankar. Problemet som skulle lösas var alltså att en hög andel republikaner trodde att det förekommit, och inte att det faktiskt förekommit.

En betydande del av kongressledamöternas väljare älskar Trump, och trots att de visste att valfusk inte förekommit i en sådan utsträckning att det påverkat valet (det finns en handfull kända fall) stod de upp för lögnen. En del säger fortfarande rakt ut att Trump vann. Andra, som Cruz, halkar fortfarande runt i det ingenmansland mellan sanning och lögn där de tror de kan ducka för kritik från båda lägren.

Och det är där deras skuld ligger. De underblåste medvetet lögnen om att Trump vann för att bli omvalda, istället för att ifrågasätta och förklara. Och lögnen var grunden till terrordådet. Hade de och konservativa media som Fox News stått upp för sanningen hade de på kort sikt retat Trumps anhängare. Men genom att inte göra det bär de skuld för de konspirationsteorier och lögner som trasat sönder landet och orsakade så mycket död och lidande.

En dag kvar.

Vad hinner han ställa till med?