Glöd · Debatt

Replik: ”Thor har missförstått utsläppens koppling till tillväxt”

En grön klimatpolitik utgår från att vi kan bättre, skriver David Ling från Grön ungdom i sin replik till Douglas Thor från Moderata studenter.

Douglas Thor från Moderata studenter skriver i en debattartikel att regeringen borde visa omvärlden att minskade utsläpp är förenliga med ökad tillväxt. Men han har missuppfattat sambanden – och ger dessutom en felaktig bild av regeringens politik, menar David Ling i en replik till Thor.

DEBATT Det är uppmuntrande att det finns vissa moderater som engagerar sig i klimatet. Moderaterna har de senaste åren gjort sig kända som ett parti av klimatskeptiker, som hellre varnar för alarmism och ifrågasätter IPCC:s ”politiska filter” än den fossila ekonomi som håller på att förstöra våra möjligheter att leva på den här planeten.

Men det räcker inte att bara skriva om klimatpolitik. Om man som Douglas Thor i Syre 19/8 ljuger om sina motståndares politik, då bidrar man faktiskt inte särskilt till debatten. Vi behöver alla ta ansvar för en klimatdebatt som håller en högre nivå än Moderata studenter.

Thor påstår att regeringen fattat beslut om att stänga ned kärnkraft och att stänga ned Cementas kalkbrott på Gotland. Det stämmer inte.

De senaste tjugo åren har svensk kärnkraft avvecklats. Det är bra: kärnkraften är osäker, dyr och innebär ett beroende av uran från länder som Ryssland, samtidigt som vi inte har en lösning på avfallsfrågan. Vi har stängt ner hälften av de kärnkraftverk som funnits i Sverige. Av de sex är det bara Barsebäck som lagts ner till följd av politiska beslut, de övriga har lagts ner på grund av bristande lönsamhet.

Att Thor påstår att regeringen fattat beslut som hindrar Cementas kalkbrytning är mer än lovligt okunnigt. Även den som ansträngt sig för att ha semester i sommar kan inte ha undgått att Cementa misslyckats med att göra en miljökonsekvensbeskrivning av tillräcklig kvalitet för att domstolen ens ska kunna bedöma den i enlighet med Miljöbalken (som antogs 1998). Det enda beslut regeringen fattat i frågan är att förlänga Cementas tidigare tillstånd med åtta månader.

Att slänga sig med lögner för att undvika riktig politisk debatt är ett vanligt knep från moderata debattörer sen många år. Thor bör tänka igenom vilken roll han och hans parti egentligen vill spela i svensk debatt.

När det gäller tillväxt har Thor helt missförstått utvecklingen av de svenska utsläppen och deras koppling till vår tillväxt. Det är sant att utsläppen inom Sveriges gränser minskat sedan 1990, men de utsläpp som vi orsakar utanför gränserna har samtidigt ökat kraftigt. Vi har flyttat våra utsläpp till andra länder, samtidigt som vi skördar de ekonomiska vinsterna av utsläppen.

Det är till stor del tron på den eviga tillväxten som fört oss till den avgrundens rand som klimatkrisen innebär. Det finns i dag inga bevis för att det är möjligt att frånkoppla tillväxt från ett ökat energianvändande, och så länge som energiproduktionen globalt framför allt består av fossila bränslen så innebär det kraftigt ökade utsläpp.

En grön klimatpolitik utgår ifrån att vi kan bättre, både när det gäller klimatet och när det gäller vilken typ av samhälle vi lever i. Vi kommer inte bara stoppa utsläppen och hindra en klimatkatastrof av bibliska proportioner, vi kommer dessutom skapa en bättre, rättvisare och mer jämlik värld under tiden.

Moderaterna har alltid varit en av våra största motståndare i det arbetet. Precis som i alla avgörande historiska strider kommer de att förlora även denna gång.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV