Radar · Miljö

Väntan är över – dags för klimatstrejk världen över inför Cop 26

Isabelle Axelsson (till vänster) och Greta Thunberg (till höger) under en demonstration i februari 2020.

I mer än två år har de väntat – nu intar de gatorna igen. På fredag ordnar Fridays for future ”Global klimatstrejk” världen över. Förhoppningen är att sätta press på de politiker som en dryg vecka senare åker till klimattoppmötet i Glasgow. ”Vi visar att vi är här och vad vi gör”, säger talespersonen Isabelle Axelsson.

Runt om i världen demonstrerar människor på fredag för kraftfulla åtgärder mot klimatkrisen. I Sverige hålls demonstrationer på 28 platser, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Den här gången riktar arrangörerna särskild uppmärksamhet mot de sociala orättvisor som de menar hänger samman med klimatkrisen.

För Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande för den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra, hänger kampen för klimatet och kampen för urfolks rättigheter ihop. Ett exempel är hur skogar avverkas på renbetesmark, anser hon. Det kommer vara ett av hennes budskap när hon talar vid demonstrationen i Stockholm.

– Skogarna skövlas framför ögonen på oss. Skogspolitiken går ut på att man ska göra vinst på naturtillgångar och det blir på andras bekostnad, säger hon.

Black lives matter deltar

På flera håll i landet deltar också Black lives matter Sweden i demonstrationerna. Rasismen och klimatfrågan hänger ihop ända sedan den industriella revolutionen, enligt Isabelle Axelsson, talesperson för Fridays for future i Sverige.

– Kolonisationen är en av rötterna till klimatkrisen. Exploateringen av Afrika var central för industrialiseringen. Den skulden har aldrig betalats tillbaka och de rasistiska tankarna lever vidare, säger hon.

Senast Fridays for future höll stora globala fysiska demonstrationer var i september 2019 då runt 7,6 miljoner människor uppges ha deltagit runt om i världen. I Stockholm demonstrerade 60 000 människor i den största klimatdemonstrationen någonsin i Sverige. Isabelle Axelsson tror att längtan nu är stor efter att samlas igen.

– Jag hoppas på stor uppslutning av människor som både är glada över att få vara ute på gatan igen och arga på de politiker som inte agerar, säger hon.

Läs mer:

Klimataktivisterna laddar för Cop26

Så har klimattoppmötena sett ut – från Rio till Glasgow

De vänder rädslan till handling