Radar · Migration

Volontärer räddade flyktingars liv – kan dömas till 25 år i fängelse

Sarah Mardini och Sean Binder är två unga volontärarbetare som nu riskerar upp till 25 års fängelse för sina insatser med att rädda liv i havet mellan Grekland och Turkiet.

Sean Binder och Sarah Mardini är två av alla de volontärer som under de senaste årens flyktingkris arbetat frivilligt med att rädda liv. Men istället för att hyllas står de, tillsammans med 22 volontärer till, inför rätta i Grekland. Idag startar rättegången som kan ge dem 25 års fängelse.

Volontärerna och livräddningsarbetarna Sarah Mardini, 26, och Sean Binder, 27, riskerar 25 års fängelse för sitt arbete med organisationen Emergency Response Centre International (ERCI). 22 andra volontärer riskerar samma öde i den rättegång som startar under torsdagen.

De anklagas för människosmuggling, pengatvätt, bedrägeri – och spionage. Det sista syftar på att de avlyssnade kustbevakningen för att få tips om var smuggelbåtar med flyktingar befann sig.

Sarah Mardini kom själv som flykting till Grekland och tillsammans med sin yngre syster Yusra Mardini blev hon känd efter att de 2015 räddat den kapsejsade flyktingbåt de reste i från Turkiet genom att hoppa i vattnet, knuffa och dra den i land. Sarah Mardini kom sedan till Tyskland, där hon beviljades uppehållstillstånd. Detsamma gällde för hennes yngre syster – som också tävlingssimmat i OS i Rio. Sarah Mardini återvände till Grekland för att volontärarbeta med livräddning – och föga anade hon då att beslutet att återvända skulle göra att hon riskerar ett mångårigt straff.

Livrädd för rättegången

Både Sean Binder och Sarah Mardini spenderade en lång tid i fängelse efter att ha gripits av grekisk polis. Båda två släpptes sedan ur fängelset den femte december 2018. Sarah Mardini hade då suttit i fängelset Korydallos i Aten, ett fängelse som anses vara Greklands tuffaste. Vid den tidpunkten var hon bara 23 år gammal, skriver The Guardian.

Sean Binder, som fängslades på ön Chios, säger i en intervju med The Guardian att han är livrädd för rättegången och vad den kan sluta i.

– Jag fick en smak av fängelselivet på Chios. Det var skabb och vägglöss och vi var 17 stycken i samma cell. Polisens celler var ännu värre, säger Sean Binder till tidningen, och berättar också att han inte har köpt en returbiljett från Grekland tillbaka till Tyskland.

"Absurt"

Rättegången under torsdagen kommer att fokusera på anklagelser om spionage och olagligt användande av radiofrekvenser, vilka är straffbara enligt grekisk lag. Dock är de frekvenser och den information som ERCI använt i sitt livräddningsarbete officiella uppgifter från bland annat den grekiska kustbevakningen. Zacharias Kesses, den advokat som leder aktivisternas försvar, menar att anklagelserna saknar grund och är ”extraordinära”. Polisens utredning fortgår, och veckans rättegång är den första av flera.

– En del av anklagelserna sträcker sig ända tillbaka till 2016, när varken Sarah eller Sean var i Grekland. Det är så absurt, säger Zacharias Kesses till The Guardian.

Istället för att bli förebilder trakasseras nu räddningsarbetare och aktivister som Sean Binder och Sarah Mardini runt om i Europa, enligt Zacharias Kesses.

Läs mer:

Hjälparbetare släpps ur grekiskt fängelse