Radar · Nyheter

Hjälparbetare släpps ur grekiskt fängelse

Fyra hjälparbetare som räddat flyktingar i Grekland har suttit häktade i över tre månader, åtalade för bland annat människosmuggling. På onsdagen släpptes de mot borgen.

23-åriga hjälparbetaren Sarah Mardini och 24-årige Sean Binder från Tyskland har suttit frihetsberövade i 107 dagar åtalade för bland annat människosmuggling som en del av ”ett kriminellt nätverk” och Sarah har i väntan på rättegång suttit i ett högsäkerhetsfängelse utanför Aten. Men på onsdagen släpptes de och två andra hjälparbetare, som suttit i häkte, mot borgen. Det är dock oklart om åtalet kommer att läggas ner eller inte, rapporterar the Guardian.

– Att alla släpps samtidigt är ett tecken på att det inte finns tillräckligt med bevis mot dem, säger Zaccharias Kesses, en av gruppens advokater, till the Guardian. Gripandena var uppenbarligen en del av en strategi att kriminalisera humanitärt hjälparbete och till stor del har det fungerat. Hundratals volontärer har blivit avskräckta och många har lämnat Lesbos, fortsätter han.

Grekland har fått stark kritik från människorättsgrupper, bland annat Amnesty international som kräver att åtalet ska läggas ner.

– Detta fallet är bara det senaste exemplet på hur myndigheter missbrukar antismuggellagar mot aktivister och för att kriminalisera räddningsarbete, säger Kondylia Gougou från Amnesty international Grekland, i ett uttalande. Att frihetsberöva hängivna humanitära volontärer som hjälpte nödställda människor trotsar all logik.

Sarah Mardini och Sean Binder riskerar fängelsestraff på upp till 25 år, då de även åtalas för spionage och pengatvätt. Båda arbetade som volontärer för den nu nedlagda organisationen Emergency response centre international (ERCI) som sökte efter och räddade flyktingar på havet och erbjöd stöd och enkel sjukvård. Ytterligare tre grekiska medborgare som var anställda av ERCI greps i augusti, enligt Human rights watch, varav en släpptes i november.

Advokaten Zaccharias Kesses tror att åtalen kan komma att ändras, men inte att de läggs ner:

– I lokalsamhället finns ett enormt motstånd mot frivilligorganisationer, som uppfattas locka till sig flyktingar, när få vill att de ska komma.

Sarah Mardini, kom själv som flykting från Syrien 2015 och bor i Tyskland. Hon började jobba som volontär i Grekland 2017 och var på väg hem när hon greps.