Glöd · Ledare

Hoppa av vaccinkriget

USA har genom ett exportförbud hindrat bland annat Astra Zeneca att leverera vissa av sina doser vaccin till oss. Det här handlar om vaccin som producerats i Europa, för att sedan förpackas i USA och sen blir hindrade att lämna landet. Situationen blir ju inte bättre av att man i USA inte ens godkänt Astra Zenecas vaccin än.

Ungefär samma sak verkar hända i Storbritannien, men då inte för att det finns ett exportförbud, utan för att det finns ett kontrakt som säger att det som produceras där ska gå till deras befolkning först. Man kan säga vad man vill om bristande solidaritet i kristider, läs gärna Lennart Fernströms ledare om det, och ingen av oss i väst har väl seglat upp som solidaritetens ledstjärna direkt. Men nu talas det om att vi ska hämnas, att vi ska sätta hårt mot hårt och det har redan varit tal om att andra vaccin, som produceras här, i gengäld inte ska få skeppas ditåt.

Den hållningen delas som tur är inte av vår vaccinsammordnare Richard Bergström, som konstaterar till SR att “jo men om alla bara ser över sitt eget hus kortsiktigt så faller det ihop ganska snabbt. Därför att vi är ju alla beroende av varandra.” Det alternativ han förespråkar är att sätta moralisk press på dem. Han har helt rätt.

Någonstans måste vi stanna upp, tänka efter, fred vinns inte genom att sätta hårt mot hårt och mer vapenskrammel. Världen blir inte bättre av att vi bråkar. Men om vi verkligen vill framstå som ett moraliskt föredöme, då behöver vi nog se över fördelningen av vaccin över hela världen, inte bara inom rikemannaklubben.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV