Radar · Djurrätt

Trämassa kan bli veganläder – Gucci lanserar nytt material 

Den som vill köpa de nya veganska skorna från Gucci måste ha en fet plånbok.

Veganläder har tidigare ofta gjorts av plast, vilket är dåligt för klimatet. Men sedan tidigare finns andra material, bland annat ett som delvis består av svampfibrer. Och nu lanserar Gucci ytterligare ett konstläder som görs av trämassa, rapporterar Vegnews.

I två år har Gucci jobbat med att ta fram demetra – ett konstläder som består till 77 procent av växtbaserade råvaror som trämassa och viskos. Det ska vara både mer miljövänligt än läder från djur och dessutom behöver inga djur skadas i processen. 

Nu har Gucci lanserat tre olika sorters skor i materialet, och tanken är att företaget allt oftare ska ersätta läder från djur med demetra även till väskor och kläder.

Men Gucci är inte ensamma om att ta fram växtbaserat läder. I april lanserade Karl Lagerfeld en kollektion med veganskt läder från kaktus, som kallas desserto. Veganläder kan också tillverkas utav ananas (piñatex) och äpplen, skriver Vegnews.

Men det är dyrt att köpa kläder från lyxmärken. För den som inte vill, eller har råd, finns billigare alternativ. Till exempel gör också det franska företaget Veja veganska skor med konstlädret CWL-läder som tillverkas av majs och bomull. Och i april lanserade Adidas sin första konceptsko i mylo, ett växtbaserat material som delvis består av mycel, alltså svamparnas rötter. Tanken är att företaget ska ersätta allt läder från djur och plast med mylo. 

Dessutom pågår forskning kring hur konstläder ska kunna framställas enbart av mycel, och inte bara delvis som i materialet mylo, vilket Syre skrivit om tidigare.

Läs mer i Syre om konstlädret från svamp:
Så görs miljövänligt konstläder av svampens rötter (Syre18/9-2020) 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV