Radar · Miljö

Så görs miljövänligt konstläder av svampens rötter

Mycelen från vanliga champinjoner kan användas till att framställa konstläder har forskare kommit på.

Nu har forskarna framställt ett konstläder som både är bra för djuren och klimatet. Lädret består av mycel från vanliga champinjoner, och sägs efter kemisk behandling bli väldigt likt vanligt läder.

Mycel, alltså svamparnas rötter, har stor potential att bli konstläder. Det hävdas i en ny gemensam avhandling från Wiens universitet, Imperial College i London och Australiens RMIT University, rapporterar Ny Teknik.

Forskarna har testat att odla vanliga trädgårdschampinjoner, som kan växa i sågspån. Inom loppet av några veckor har svamparna bildat så mycket myceltrådar att de blir till stora mycel-flak som skördas. Dessa hanteras sedan för hand, behandlas kemiskt och pressas till ett konstläder. Materialet sägs ligga väldigt nära skinn från djur både till utseende och känsla.

Bättre för både djur och natur

Förutom att djur slipper att bli dödade ska lädret även vara bättre för naturen än vanligt konstläder som är gjort av plast. Detta eftersom plast kommer från fossila källor och farliga kemikalier används vid framställningen av plastläder. Produktionen innebär också mindre farliga kemikalier än som behövs när djurskinn garvas, enligt forskarna. Dessutom ska det nya svamplädret generera lägre koldioxidutsläpp, och vara biologiskt nedbrytbart.

Kan börja konkurrera med annat läder

Priset för svamp-konstlädret är kostnadseffektivt och med tanke på det ökade intresset för miljövänliga och veganska produkter skulle lädret därför kunna konkurrera på marknaden i framtiden, enligt Science Daily.

Det ska dock vara lite komplicerat  att odla fram mycel-flak som har identisk tjocklek, färg och mekaniska egenskaper.

Sedan tidigare finns materialet Mylo, ett konstskinn som även det innehåller myceltrådar, rapporterar Ny Teknik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV