Med två veckor kvar till Cop26 startar nu Syre sin nyhetsbevakning kring klimattoppmötet i Glasgow, som beskrivs som det viktigaste sedan mötet i Paris 2015. Tiden börjar bli knapp, löftena om utsläppsminskningar måste skärpas rejält och förväntningarna på världsledarna är både höga och låga på samma gång.
Den 31 oktober startar klimattoppmötet i Glasgow, Cop26. Fram till den 12 november ska sedan världsledare, tjänstemän och representanter för företag och civilsamhället från världens alla hörn diskutera hur man kan komma framåt i de viktigaste frågorna för att tydligare staka ut hur Parisavtalet ska omsättas till verklighet.
Känslan av brådska är kanske det som främst genomsyrar årets möte. Runtom i världen har vi sett hur bränder, översvämningar och stormar förstört samhällen, natur och även dödat människor och djur. Och nu är det dags att enas över regelverket för Parisavtalet – och för länderna att lämna in uppdaterade NDC:er, de nationella planerna för hur mycket och hur man ska få till utsläppsminskningar.
Sammanslagna pekar NDC:erna på att vi går mot en uppvärmning på 2,7 grader, alltså betydligt högre än de 2 grader som Parisavtalet satte upp, och ännu längre från målet att sträva efter att komma så nära 1,5 graders uppvärmning som möjligt. Vad de uppdaterade planerna kommer att visa återstår att se, men de kommer vara viktiga för viljan hos många länder att göra mer.
Rättvisefrågorna avgörande
Likaså är uppfyllandet av de rika ländernas löfte om att skjuta till 100 miljarder dollar varje år fram till 2025 – för att stötta de fattigare ländernas klimatarbete – avgörande för viljan hos många länder att göra mer. Om detta och risken för att Glasgowmötet förvandlar Parisavtalet till ett luftslott skriver Ossian Sandin om i dagens Zoom.
I en annan text kan ni läsa om hur nästan tre decenniers klimattoppmöten utvecklat sig, från början av 90-talet och fram till där vi står idag.
Under de närmaste veckorna kommer Syre att följa vad som händer både på politikernivå och bland gräsrötterna. Bland de aktivister och experter som Syre hittills pratat med så är det få som känner ett hopp om stora framsteg under årets klimattoppmöte, snarare en känsla av att tiden börjar rinna ut. Men en strimma hopp står världens unga klimataktivister för.
– På grund av min långa erfarenhet är jag lite pessimistisk. Men ungdomarna och den fantastiska klimatrörelsen är mitt stora hopp, säger Reinhold Pape som var med och grundade den internationella rörelsen Climate action network (Can) för över trettio år sedan, i dagens Zoom.
Läs mer om Cop26:
Åsa Romson: ”Klimatkonferenserna gav mig energi som miljöminister”
Klimataktivisterna laddar för Cop26
Greta Thunberg befarar nytt bakslag på klimattoppmötet
Klimatsatsningar äts upp av subventioner för 30 miljarder: ”Hindren är politiska”
Lyckligt slut eller domedag – vad säger forskarna om klimatkrisen?