Zoom

Konspirationsteorierna frodas efter att SD-tjänsteman stängts av för vit makt-kopplingar

Jimmie Åkesson blev under söndagens partiledardebatt mycket upprörd när Per Bolund (MP) kallade hans parti för brunt.

Jimmie Åkesson gick i taket när han kallades brun av Per Bolund under söndagens partiledardebatt. Samma vecka har det avslöjats att två SD-tjänstemän har koppling till vit makt-miljön, varav en 55-årig man stängts av. Men i sociala medier och på högerextrema sajter vill både SD-profiler  och andra supporters göra mesta möjliga av situationen.

Under helgens partiledardebatt kallade Miljöpartiets språkrör Per Bolund det borgerliga blocket och SD för de ”blåbruna”. Ett uttalande som fick Jimmie Åkesson att gå i taket och undra om Bolund kallade honom för nazist. Flera tidningar, bland annat DN och Dagens ETC, har publicerat krönikor och opinionstexter på temat.

Ola Larsmo undrar på DN Kultur över ”När blev det ”brunsmetning” i svensk politik att nämna korrekta fakta?”. Syre skrev på ledarplats att ”blåbrunt är ett vedertaget uttryck för samarbete mellan vanlig höger och partier som SD”, och hänvisade till beskrivningen i Språkrådets nyordslista från 2014. Dagens ETC listar i en artikel tio exempel på varför partiet än idag kan kallas för bruna. De tar bland annat upp att en granskning som den antirasistiska tidningen Expo gjort tillsammans med Aftonbladet visat att 60 procent av ledamöterna i SD:s partistyrelse mellan åren 1989 och 1995 hade haft koppling till nazistiska miljöer antingen före, under eller efter sin tid i partiet. Dagens ETC har också mer moderna exempel på tveksamheter. Bland annat deltog Björn Söder och Kent Ekeroth på en bal i Wien på Förintelsens minnesdag 2012. På balen deltog flera företrädare för högerpopulistiska partier, skriver ETC. Att de båda SD-politikerna deltog möttes av kritik – som Björn Söder tillbakavisade genom att säga till Aftonbladet att han inte gjort kopplingen att balen ägde rum just på Förintelsens minnesdag utan ”att såvitt han förstod så hölls balen sista fredagen i januari och hade inget med minnesdagen att göra”.

Samma Björn Söder skrev i måndags, den 11 oktober, på Twitter:

”Åker buss. Chauffören har satt på sin CD med arabisk musik som strömmar ut i etern. En del kanske tycker det är exotiskt, men vi är ganska många som inte tycker det är ok. Borde det inte vara krav på någon sorts ”neutral” musik på offentliga bussar?”

Källa: Twitter
Källa: Twitter

Bruna kopplingar

SD:s vecka har sedan partiledardebatten i SVT söndagen den 10 oktober varit intensiv. Kort efter att flera tidningar förtydligat varför SD visst kan kallas för ett parti med bruna kopplingar avslöjade Expo att en 55-årig man som varit politiskt sakkunnig för SD är aktiv i den svenska vit makt-miljön. 55-åringen har under sin tid som anställd vid partiets kansli varit aktiv i Det fria Sverige (DFS), som är en rasideologisk förening. I föreningen har mannen arbetat och varit drivande i ett projekt som vill skapa lokala zoner som ska vara rakt igenom svenska. Högersajten Nyheter idag beskriver zonerna:

”Med tiden ska ett ”pärlband” av så kallade ”Visegrad-kommuner” expandera inom Sverige. Planen är att rent geografiskt utmana den rådande ”politiskt korrekta” staten och skapa vad som senare kom att kallas ”svenska zoner”.

Under torsdagen har Svenska dagbladet avslöjat att ännu en SD-tjänsteman, som arbetat på partiets riksdagskansli, kan kopplas till DFS-projektet Svenska zoner. Medan 55-åringen stängts av har den andra tjänstemannen varit passiv medlem, och kommer efter att partiet påtalat att samröret är olämpligt kunna sitta kvar på sina uppdrag.

”Initialt har vi haft samtal med tjänstemannen och påtalat det extremt olämpliga i att överhuvudtaget befläcka sig med den här gruppen. Partiet tar skarpt avstånd från gruppen Svenska zoner och tar detta på mycket stort allvar”, skriver Christian Krappedal, pressekreterare på Sverigedemokraterna, i ett mejl till SvD på onsdagen.

Kopplingar till andra partier

På sociala medier har reaktionerna varit många efter att Expo avslöjat att den 55-åriga mannen har kopplingar till rasbiologiska Det fria Sverige. De främlingsfientliga tidningarna Samnytt och Nyheter idag och har publicerat flera artiklar där de går igenom 55-åringens historia och han har enligt dem tidigare arbetat för både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Under tiden då 55-åringen arbetat för Socialdemokraterna ska hans chef Britt Bohlin (S) ha känt till hans så kallade sidoprojekt med att skapa svenska zoner i ett antal kommuner. Varken MP eller S har kommenterat påståendena på Twitter. Statsminister Löfven har dock kommenterat Expos avslöjande:

– Att den här typen av högerextrema personer finns i SD:s värld är ingen överraskning, sa statsminister Stefan Löfven (S) till Aftonbladet på tisdagen.

SD har som sagt uteslutit 55-åringen och sagt att de tar kopplingarna till vit makt-miljön på stort allvar. Men även om partiets officiella hållning varit att mannen ska uteslutas, och att också den andra tjänstemannen fått sig en uppläxning om sitt passiva medlemsskap i SDF, har flera SD-profiler delat material som ironiserar över högersajternas uppgifter.

På Twitter har flera SD-supporters och företädare gjort sig lustiga över kopplingarna till S och MP, som flera högersajter rapporterar om. Partiledaren Jimmie Åkesson, som upprörts över att kallas för brun, tar tillfället i akt och skriver, samtidigt som han publicerar en skärmdump på ett inlägg från Expressen som bland annat tar upp att 55-åringen varit engagerad i MP på 1990-talet på sin Twitter:

”Är det nu Per Bolund tycker att jag ska kalla regeringen ”den rödbruna sidan”?”

Källa: Twitter
Källa: Twitter

Flera av de högerextrema sajterna ifrågasätter varför Expo inte gjort sitt avslöjande tidigare och en del vill göra gällande att de är utsatta för en vänsterextrem sammansvärjning. Chang Frick, på Nyheter idag, ifrågasätter på Twitter även DN:s formulering om en SD-skandal och menar att det snarare är en S-skandal.  Samtiden undrar i sin tur (12/10-21) om Expo mörkar ”nazister i rödgröna partier”.

Oavsett om det stämmer att 55-åringen haft kopplingar till andra partier är det fler SD-företrädare än företrädare för andra partier som uteslutits för samröre med nazistiska eller rasistiska gruppering än från något annat parti. Dagens ETC:s lista ger också en klar bild av orsaker att kalla partiet för brunt, samtidigt som Björn Söders vältajmade tweet från dagen efter partiledardebatten också sänder tydliga signaler om vart partiet står.

Läs mer:

SD-anställd stängs av för vit makt-koppling