Radar · Inrikes

SD-anställd stängs av för vit makt-koppling

Sverigedemokraterna stänger av en tjänsteman på SD:s riksdagskansli efter uppgifter i tidningen Expo om att mannen är engagerad i högerextrema sammanhang.

Sverigedemokraterna stänger av en tjänsteman på partiets riksdagskansli. Det sker efter uppgifter om att mannen har kontakter med högerextrema miljöer, något som tidningen Expo var först att rapportera om.

”När partiet blev varse om uppgifterna tog vi detta på extremt stort allvar och agerade omedelbart. Självklart är det inte förenligt att vara delaktig i högerextrema miljöer och samtidigt vara verksam inom partiet”, skriver Christian Krappedal, pressekreterare hos SD, i en kommentar till TT.

Han uppger att mannen har stängts av och arbetsbefriats. Partiet har också startat ett uteslutningsärende mot honom.

Expo uppger att mannen har kopplingar till den rasideologiska organisationen Det fria Sverige (DFS), där han så sent som i augusti i år deltog i ett digitalt möte.
Kallades nazister

Organisationen grundades 2018 av personer som länge varit aktiva i nazistorganisationer som Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti.

Den tidigare gruppledaren och ideologen för Sverigedemokraterna, Mattias Karlsson, kallade 2019 ledarna för DFS för nazister.

SD-tjänstemannen har, enligt Expo, arbetat mycket med projektet Svenska zoner, tillsammans med en person i Alternativ för Sverige. Alternativ för Sverige utgörs bland annat av personer som uteslutits ur Sverigedemokraternas och dess tidigare ungdomsförbund.

Ta kontroll

Projektet Svenska zoner driver idén om att det pågår ett folkutbyte, att svenskarna snart kommer att vara i minoritet i sitt eget land. Projektet vänder sig till ”svenska patrioter” som vill ta kontroll, i lokala ”maktherravälden”. Det kan handla om föreningar, idrotts- och kulturliv såväl som näringsliv.

Christian Krappedal framhåller att personen i samband med att han anställdes granskades av säkerhetskontrollen i riksdagen och säkerhetsföretaget Avarn. Då framkom inga av de uppgifter som nu redovisas av Expo.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV