Radar · Arbetskritik

Ubers chaufförer anställs i Storbritannien – men inte i Sverige

Arbetsvillkoren för brittiska Uberförare har förbättrats efter ett beslut i brittiska Högsta domstolen.

Efter ett beslut i brittiska Högsta domstolen måste gigföretaget Uber anställa alla sina chaufförer i Storbritannien. Men samma sak gäller inte i Sverige. Saken har prövats av Arbetsmiljöverket – men där har ärendet lagts ner. 

Brittiska Uberförare ska klassas som anställda, inte som egenföretagare. Det slog Högsta domstolen i Storbritannien fast i februari. Med det ska förarna ges rätt till bland annat lagstadgad minimilön, vilopauser och semester.

Det nya beslutet träder i kraft i dag, onsdag. Mer specifikt ska förarna klassificeras inom en särskild brittisk anställningsform, ”workers”, som är ett mellanting mellan en traditionell anställning och att vara egenföretagare.

Totalt omfattas 70 000 Uberförare av beslutet. Dessa kommer nu som minst att erhålla minimilön i enlighet med brittisk lagstiftning. Nivån motsvarar drygt hundra kronor i timmen mätt i svenska mått.

– De kommer också att få semesterlön och de som är berättigade till det kommer automatiskt omfattas av ett pensionsprogram, säger Hanna Holmquist, presskontakt på Uber i Sverige.

Brittiska Uberförare från fackföreningen App drivers & couriers union (ADCU) hurrar när de tar del av domstolsbeslutet från Högsta domstolen i Storbritannien
Brittiska Uberförare från fackföreningen App drivers & couriers union (ADCU) hurrar när de tar del av domstolsbeslutet från Högsta domstolen i Storbritannien. Foto: Frank Augstein/TT

Gäller inte svenska Uberförare

Juridiska experter menar att det brittiska domstolsbeslutet, i ett bredare perspektiv, kan komma att påverka hela den globala gigekonomin, något som bland annat CNN tidigare har rapporterat om. Man tror att fallet kan bli prejudicerande i framtida mål som omfattar gigarbetare och gigföretag världen över.

I Sverige har det brittiska utfallet dock inte fått några kännbara effekter. Arbetsmiljöverket har granskat Ubers roll som arbetsgivare i landet men lagt ner ärendet med hänvisning till hur Uber registrerat sin verksamhet.

I ett svar till Syre skriver Robin Tapper, pressekreterare på Arbetsmiljöverket, följande:

”Apparna som används för UBER taxi och Uber Eats styrs av två bolag som finns i Holland. Ärendet avslutadesI Sverige finns Uber Sweden AB som fungerar som en stödfunktion till bolagen i Holland. Bolaget i Holland köper tjänster av det svenska bolaget exempelvis kundsupport och marknadsföring.”

Läs även: Daglönarnas återkomst

Läs även: Uber stäms av förare – ska ha sparkats på grund av algoritm

Fakta: Kort om gigjobb

Gigjobb kan kortfattat definieras som tillfälliga och korta uppdrag där arbetstagaren, med kort varsel, gör sig tillgänglig för arbete.
Arbetsgivaren består oftast av så kallade plattformsföretag – app-baserade aktörer som exempelvis Foodora och Uber.
Jobben har kritiserats för att omgärdas av dåliga arbetsvillkor där företagen frånsäger sig arbetsgivaransvar. 
Syre har bland annat skrivit om kritiken som riktats mot Foodora – som erbjuder hemleverans av mat – och deras arbetsvillkor.
Uttrycket ”gig” är engelsk slang för påhugg. Det kommer ursprungligen från musikbranschen där musiker fick sin lön direkt efter spelningen, ”giget”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV