Radar · Integritet

Uber stäms av förare – ska ha sparkats på grund av algoritm

Taxiappen Uber anklagas för att ha låtit en algoritm sparka ett stort antal förare.

Uber-förare i Storbritannien anklagar företaget för att ha avskedat dem utan giltiga skäl med hjälp av en algoritm. Stämningen kan bli den första i sitt slag som prövar GDPR-lagstiftningen.

Fler än tusen brittiska Uber-förare har fått sparken där skälet som uppgivits är att de har ägnat sig åt bedräglig verksamhet, skriver BBC. Förarna har inte fått någon ytterligare förklaring till vad de skulle ha gjort och vill nu stämma  företaget för att ha använt sig av algoritmer som har avaktiverat deras appar.

En anonym förare, med 4,94 i kundbetyg, säger till BBC att han en dag plötsligt inte kunde logga in i appen. När han ringde Ubers kundtjänst fick han beskedet att hans konto avaktiverats eftersom han varit inblandad i bedräglig verksamhet. Trots upprepade påstötningar har han inte fått någon förklaring från Uber om vad detta innebär.

"Det händer överallt"

De drabbade förarna planerar att lämna in en gruppstämning mot Uber, eftersom förfarandet kan antas strida mot GDPR-lagen. Där står att anställda har rätt till en förklaring när det fattas ett automatiskt beslut som berör dem, skriver Computer Sweden.

– Vi vet med säkerhet att Uber använder algoritmer för beslut om bedrägeri och avaktivering av förare. Det händer överallt, säger advokaten Anton Ekker, som representerar de före detta förarna, till BBC.

Uber å sin sida säger till kanalen att kontona avaktiverats efter manuell granskning av faktiska personer.