Radar · Miljö

Trots skärpta klimatmål – kolkraftens slutdatum oklart i Tyskland

Kolkraftens slutdatum är ett frågetecken i Tyskland.

Tyskland fick skärpa sina klimatmål efter ett beslut i landets författningsdomstol. Till 2030 ska utsläppen av växthusgaser ha minskat med en bra bit över tidigare målet om 55 procent. Däremot vill inte förbundskansler Angela Merkel ge något tydligt besked om planerna för avvecklingen av landets kolkraft.

Kolkraftens slutdatum, idag planerat att avslutas senast 2038, behöver inte justeras mot bakgrund av Tysklands skärpta klimatmål. Åtminstone inte just nu. Det säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

– De inblandade behöver förutsägbarhet på vägen till klimatneutralitet, säger hon.

– Jag vill inte riva upp detta efter bara ett år.

Tysklands klimatmål är att minska utsläppen av växthusgaser med 65 procent till 2030 och med 88 procent till 2040 – en skärpning som meddelades så sent som i början av maj i år. Men vad detta innebär för kolkraften är alltså höljt i dunkel än så länge.

Merkel, som annonserat att hon inte ämnar fortsätta som förbundskansler efter valet i höst, lär sannolikt inte komma med några tydligare besked i frågan heller. Enligt artikeln i SvD är det troligare att frågan landar på hennes efterträdares bord.

Fick kritik för tidigare klimatmål

Tyskland har tidigare fått kritik för att ha satt ribban för lågt i sitt klimatarbete, inte minst av klimatrörelsen Fridays for future.

Kritiken åtföljdes, som ovan nämnt, av att landets författningsdomstol klubbade igenom en skärpning av klimatmålen i maj. Domstolen menade bland annat att den tidigare klimatlagen (från 2019, reds anm) hotade ”framtida generationers frihet”.

Sedan skärpningen av klimatmålen har röster inom Fridays for future jublat. ”Detta är enormt”, skrev den tyska klimataktivisten Luisa Neubauer via sin Twitter. Hon är en av de starkaste rösterna inom rörelsen i Tyskland och träffade, likt Greta Thunberg, Angela Merkel förra året för att föra fram sitt budskap om minskade utsläpp.

Läs även: Sol och vind billigare än kolkraft – i hela världen